DLF: Ok at effektivisere prøverne

9.-klasselærerne får fortsat mulighed for at læse deres elevers afgangsprøvebesvarelser, og derfor har Danmarks Lærerforening ikke noget imod, at prøverne fremover kun skal bedømmes af én ekstern censor. "Der skal jo spares tid, og så er det da en måde at gøre det på", siger udvalgsformand Bjørn Hansen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Slut med at bedømme egne elevers afgangsprøver

Han håber, at systemet bliver så godt, at elevernes retssikkerhed ikke lider skade af, at de skriftlige prøver fremover kun bliver bedømt af en fremmed og ikke af deres egen lærer. Den beskikkede censor vil ikke engang kende elevens navn og  dermed heller ikke køn eller etnicitet, og dermed bør bedømmelsen blive 100 procent objektiv. Hvis eleverne føler sig fejlbedømt, kan de klage, og så er det skolelederen, der skal tage stilling til, om klagen skal behandles. Og her håber Bjørn Hansen så, at skolelederen vil rådføre sig med en lærer, som  kender til faget og eleven. Og han er tilfreds med, at lærerne får mulighed for at læse deres egne elevers besvarelser, selvom de altså ikke skal give karakterer.

"Man kunne forestille sig, at det vil være relevant, at skolelederen giver tid og mulighed for, at lærere, der første gang har elever til prøve kan læse elevernes besvarelser og sammenholde dem med censors karaktergivning", siger Bjørn Hansen.

Generelt synes han, det er naturligt nok, at nye mål også medfører nye prøveformer, men der sker rigtig mange forandringer på rigtig kort tid i folkeskolen, og ind i mellem har der været meget kort tid for lærerne til at forberede eleverne på de nye prøveformer. Det gælder for eksempel for afgangsprøven i idræt, der skal gennemføres for første gang til sommer. Der kom bekendtgørelsen først på plads i september i år.

Bekendtgørelse på plads for idræt