Nej til racisme og råhed

Danmarks Lærerforening tager kraftigt afstand fra intolerance over for fremmede

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Racisme og råhed i debat om flygtninge og indvandrere skal stoppes med alle midler.

Det var holdningen, da DLF's kongres behandlede to resolutioner om emnet. Alle sluttede op bag de udtalelser, som DLF's formand Anni Herfort kom med om emnet i sin beretning:

- Vi danskere er ikke så gode, som vi går og tror og gerne vil anses for at være, sagde hun.

- Den indre svinehund får lov til at stikke sit hoved frem i et omfang og på en måde, der ville være helt utænkelig for ikke længe siden. Som lærere i den danske folkeskole tager vi klart afstand fra fremmedhad, racisme, snæver nationalisme og enhver form for intolerance over for fremmede, uanset om de er gæster, flygtninge eller indvandrere.

Helen Sørensen, kredsformand for Herningegnens Lærerforening:

- Vi lærere har et ganske særligt ansvar. Flygtninge og indvandrere må til stadighed høre sig selv omtalt i generelle, nedvurderende vendinger. Der er sket en tiltagende forråelse og brutalisering af sproget. Alt er tilsyneladende tilladt, når bare det handler om flygtninge og indvandrere. Som lærere skal vi ikke sidde den slags overhørig. Alle mennesker er ligeværdige og har krav på en menneskeværdig behandling uanset hudfarve, påklædning og kulturbaggrund. Den grundholdning skal vi fastholde.

John Lemkuhl, Lærerkredsen for Køge og Vallø, var meget glad for Anni Herforts bemærkninger.

- Umiddelbart bør man vel som et demokratisk sindet menneske glæde sig, når den politiske debat i Danmark ikke længere udelukkende drejer sig om økonomiske spørgsmål. Man burde vel fryde sig over, at spørgsmål om holdning står øverst på den politiske dagsorden. Desværre er det sådan, at ordet skam trænger sig mere på end ordet fryd. En folketingspolitiker talte for et par uger siden om at sende flygtninge og indvandrere hjem via fly og faldskærm. Godt nok efter, at man har anvendt andre metoder til at få de pågældende ud af landet. Et par dage efter dukker en tilsyneladende helt almindelig dansker op på min plagede tv-skærm. Han erklærer sig helt uenig med føromtalte politiker. Hvorfor skal man spilde faldskærme på den slags mennesker? En sand mediestorm anført af et hav af politikere burde nu bryde løs. Men det sker ikke. Jamen, er de da enige med manden?

- Det danske samfund har brug for debat, engagement og dialog. Jeg synes, der mangler en del mod hos visse politikere og de almindelige borgere for den sags skyld. Mod til at tage kampen op mod den indre svinehund, som næres fortrinligt af populisme, snæversynethed, fremmedhad og kynisme. Nogle partier forsøger at tage vinden ud af sejlene på den yderste højrefløj ved at imødekomme dens synspunkter. Det er en forfejlet politik. Den indre svinehund mættes ikke af et par smålunser. Den vil have det hele.

Bo Tryggedsson fra Odense Lærerforening havde på en Gajolpakke læst, at man bør være tavs, hvis ikke man har noget bedre at sige end tavshed.

- Racistiske ytringer og handlinger må dog aldrig mødes med tavshed, sagde han. Lærerne har en særlig forpligtelse til at stå frem. Det var, hvad lærerne gjorde på en skole i Odense, da to af deres kolleger på usmagelig vis bortviste to somaliske piger, blot fordi de bar tørklæder. Hele denne sag er tåbelig og uværdig for folkeskolen, men det er ikke lærerkollegiets skyld. Lærere er centrale personer i hele integrationsprocessen. Vi er nøglepersoner for alle elevers opfattelse af og forståelse for andre mennesker.

Både Helen Sørensen og John Lemkuhl havde foreslået resolutioner, men de blev trukket tilbage, idet de delegerede efter debatten mente, at foreningens politik kom tydeligt frem i formandens beretning. Som Torben Jens Staffe, formand for Vallensbæk Lærerkreds, sagde det:

- Jeg synes, vi skal undgå signalforvirring. I formandens beretning fik vores holdning til racisme en fremtrædende plads. Derfor har vi ikke brug for resolutioner fra salen.

Powered by Labrador CMS