Denne udstoppede fisk indgår i samlingen på det nye skolemuseum i Nyborg

Nyborg får skolemuseum på Sinatur Hotel Storebælt

Lokale ildsjæle har indsamlet skolehistoriske genstande gennem 20 år. Nu udstilles de på et nyt skolemuseum på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg. DLF’s formand Anders Bondo Christensen indvier museet 5. december.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Netop i år, hvor skolen kan fejre 200 års fødselsdag, åbnes et nyt lokalt skolemuseum i Nyborg. Det er Kaj og Tove Bonde - tidligere overlærer og skoleleder - der sammen med en gruppe kolleger har samlet genstande til museet. Tingene har været opmagasineret på Birkhovedskolen, men er nu sorteret, kortlagt og sat frem i lokaler i underetagen på Sinatur Hotel Storebælt, hvor de kan ses fra 5. december.

"Kaj Bonde henvendte sig i foråret med ideen", fortæller hoteldirektør Jan G. Larsen.

"Vi er ejet af Danmarks Lærerforening og har dagligt mange lærere og skolefolk på kursus her. Nu kan de så se, hvordan undervisningen foregik i gamle dage".

Museet bliver også åbent for skoleklasser og andre interesserede.

I kælderen er der indrettet en gammel skolestue med pulte, kateder, skolebøger, udstoppede dyr, anskuelsestavler og en katekismus fra 1890. En ABC fra 1863 og det første nummer af DLF's medlemsblad fra 1894 bliver udstillet sammen med forskelligt udstyr fra fagundervisningen i idræt, biologi, fysik, håndarbejde og sløjd. Der er også en temaudstilling om skolegang under besættelsen.

Det er lærere fra Nyborg, der har beskrevet genstandene på museet, udarbejdet et oplæg om Nyborgs skoler gennem tiden og en skolequiz.