Blog

Hygge rimer på tygge

I Danmark elsker vi hygge. For langt de fleste er hygge lig med tygge. Hvordan fejrer vi en succes? Hvordan fejrer vi fødselsdage? Det gør vi med wienerbrød, kage eller guf.

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Min påstand er, at mindst 50 % af os har bedst af at sige nej tak. Overvægt, hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol, diabetes, problemer med at fordøje hvedemel, allergi og sikkert også andre lidelser. Alligevel sidder vi der med bassen i hånden og er med i fællesskabet. Det kan være svært at sige nej tak. Det kan være svært at føle sig udenfor.

At bryde kulturen kræver mod.

Det kræver af et barn at tage frugtspyd med til uddeling i klassen frem for slik. At høre en klassekammerat sige ”øv, skal vi ikke have slik”! At være den, der ikke har slikposer med. Børn holder sig ikke tilbage: ”øv er der ikke engang slikposer” selvom der også var en flot kage.Det kræver at være den kollega, der bryder vanen med wienerbrød og lader sig fejre med frugt skåret flot ud, lækre mandler og måske et lille stykke chokolade. Eller at tage nybagt rugbrød skåret i tykke skiver med en skive pålæg eller en skive god ost i stedet for hvidt brød med smør og marmelade.Vi registrerer de utilfredse og overser dem, der blev glade. 

Der er en pointe. 

Når kommuner, skoler og daginstitutioner laver kostpolitik, der begrænser eller fjerner sukker, reagerer vi. ”Det er synd for børnene, at de ikke må dele slikposer ud eller have kagemand med, når de har fødselsdag!” ”Det skal skolen/ institutionen ikke bestemme! ” ”de tager ikke skade af lidt sukker!” Der er en vigtig pointe, når den slags regler bliver lavet. Vi skal spare på sukkeret – ingen tvivl om det. Så lad den glæde blive i familien. Det er hjemme, der nydes en is og serveres kage – ikke onsdag eftermiddag i lektiecafeen. 

Symptomer på ustabilt blodsukker.

•    Stor lyst til sødt, chokolade, kager, søde drikke, slik

•    Får det skidt, hvis et måltid springes over

•    Manglende appetit om morgenen

•    Sult lige efter et måltid eller altid sulten

•    Koncentrationsvanskeligheder

•    Pludselige træthedsanfald

•    Humørsvingninger

•    Irritabilitet

•    Raserianfald

•    Søvnproblemer – fx træthed trods mange timers søvn

•    Rysten, indre uro

Det er tydeligt, at der er symptomer, der dagligt folder sig ud i løbet af en skoledag. Børn/ mennesker der har det sådan kan ikke lære optimalt. 

Læring kræver næring. 

Der skal mad til - mange gange om dagen. Morgenmaden foregår i hjemmet og er en del at pakken til at være undervisningsparat. Mange børn møder op uden at have fået morgenmad eller mangelfuld morgenmad. Mange møder op uden madpakke. Mange har ikke ro og tid til at spise.Sultne børn bliver ofte urolige, de kan ikke koncentrer sig, de mestrer ikke at lære. Så enkelt er det.

Mad og måltider på dagsordnen.

 •    Stil krav til forældrene om at der skal mad nok med i tasken til en lang skoledag – dvs. mad til 10 pause, frokost og om eftermiddagspause.

•    Skab ro og rammer, så der er tid til at børn kan nå at spise flere gange om dagen.

 •    Stil krav om vand i drikkedunken i stedet for saft, juice, sodavand og energidrik. Opfordr børnene til at drikke vand flere gange i løbet af dagen.

 •    Hold gerne fødselsdag den sidste torsdag i en måned for de børn, der har haft fødselsdag i den pågældende måned med klare aftaler om, hvad der serveres. Gør selve fødselsdagen til noget særligt med det, der kan skabes enighed om. Der kan sagtens være hygge uden at tygge. 

Powered by Labrador CMS