"Lærernes forberedelse er et meget synligt område, som det er vigtigt at få fulgt op på. Når DLF tilbyder at bidrage til en analyse, vil jeg ikke modsætte mig", siger Tina Nedergaard (V) efter DLF's foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Venstre: Vi er nødt til at tage DLF alvorligt

Tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V) ser alvorligt på det billede af lærernes vilkår, som DLF tegnede på et foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg i går. Hun bakker forslaget om at få lavet en analyse op, så KL, Undervisningsministeriet og DLF kan få et fælles billede af, hvad der sker i folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Typisk henvendelse fra en lærer

DLF får løbende henvendelser fra lærere, som har for lidt tidtil at forberede sig. Ifølge DLF ser en typisk henvendelse sådanud:

"Det, der virkelig nager mig i dag, er, at dem, jeg kommer tilat svigte, er de svageste […] I

dag oplevede jeg at være så presset, at jeg måtte gi op... Midti en time... fjerde musiktime (ud over de to matematiktimer). Dennegang med den anden 6. Klasse, hvori der er 20 elever, hvoraf de treer stærkt behandlingskrævende.

Jeg har dem 45 min om ugen... fredag eftermiddag; havde ikkenået at få forberedt en eneste time til i dag... Det er ellerslykkedes mig at få de tre gutter nogenlunde ind under huden... Dehilser altid glade på mig på gangene og stikker mig et smil... Meni dag klarede jeg ikke presset fra dem - skældte ud - fikmodkulturreaktion fra dem - de følte sig garanteret svigtet afhende, de - selvom de er totalt strenge - alligevel regner med...Og gik til modangreb med 'du truer os, vi skal aldrig nogensindesnakke med dig' osv. Æv, så tabte de også tilliden til mig :-(

Måtte aflyse resten af timen, efterlod det hele og gik grædendederfra ... Men fik hold på mig selv, inden jeg gik til lektiecafe i4. Klasse i 7. lektion. Ja, det er det, der nager mig mest... Atjeg ikke har det samme overskud til at tage mig ordentligt af netopdem, som vi skulle løfte, og som jeg løftede bedre før..."

Kilde: DLF's oplæg til børne- ogundervisningsudvalget

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En delegation fra DLF med formand Anders Bondo Christensen i spidsen præsenterede i går børne- og undervisningsudvalget for en række fakta, som ifølge DLF bør få alarmklokkerne til at lyde hos alle, der har ansvar for folkeskolen. Det handler blandt andet om manglende tid til forberedelse og et stigende sygefravær blandt lærerne.

DLF-foretræde på Christiansborg i dag: Situationen er alvorlig

"Vi havde foretræde for uddannelsesudvalget for at fremlægge vores billede af, hvordan det ser ud i folkeskolen, og komme med en opfordring til at stå sammen om at få lavet en så bred analyse som muligt. Vi har ikke gavn af, at alle slår hinanden i hovedet med forskellige billeder og undersøgelser. Det vil være langt mere værdifuldt, hvis vi kan få lavet en fælles analyse og et fælles billede af virkeligheden", siger Anders Bondo Christensen, som synes, at DLF havde et godt møde med udvalget.

Ingen kender lærerne bedre end DLF

Der er grund til at se alvorligt på DLF's oplæg, mener tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V), som sidder i børne- og undervisningsudvalget.

"Som familieordfører får jeg henvendelser fra forældre, som oplever, at lærerne har problemer med at forberede sig. Jeg hører også om mange vikarer og aflyste timer. Det er vigtigt for familierne, at børnenes skolegang fungerer.  Lærernes forberedelse er et meget synligt område, som det er vigtigt at få fulgt op på. Når DLF tilbyder at bidrage til en analyse, vil jeg ikke modsætte mig. Det må bare ikke blive en yderligere belastning for lærerne, at de også skal forholde sig til den, men ingen kender lærerne bedre end DLF", siger Tina Nedergaard.

Stigende sygefravær skal tages alvorligt

Det er dog svært at finde løsninger, når der er tale om et kommunalt ansvarsområde, mener Tina Nedergaard.

"Vi må have en dialog om folkeskolen. DLF siger, at det kører fornuftigt i nogle kommuner, og dem må vi lære af.  Uanset om reformen og arbejdstidsaftalen er en stor mundfuld, er det vigtigt, at vi får tingene til at fungere. Selv dygtige skoleledere kan ikke gøre noget, hvis lærerne ikke har tilstrækkelig forberedelsestid", siger hun.

Også det stigende sygefravær skal tages alvorligt.

"Jeg oplever ikke det stigende sygefravær som en demonstration fra lærernes side. Lærerstanden tager jobbet alvorligt, og hvis det var enhver anden faggruppe, for eksempel på et sygehus, ville man se på, hvordan man kan nedbringe sygefraværet. Der er ingen tvivl om, at lærernes sygefravær er forbundet med, at det hele er nyt. Oveni er nogle kommuner ved at se på ændringer i skolestrukturen, så hvis man ovenikøbet frygter for at miste sit job, er der risiko for, at man bliver stresset", siger Tina Nedergaard.

Nedergaard vil afvente svar fra Antorini

Børne- og undervisningsudvalget har bedt undervisningsminister Christine Antorini (S) om at kommentere det oplæg, DLF havde med til Christiansborg. Tina Nedergaard ser frem til hendes svar.

"Jeg vil hellere have et grundigt skriftligt svar fra ministeren end en hurtig kommentar. Der er tyngde i oplægget, og jeg håber, at regeringen tager positivt imod det, så vi kan komme tættere på årsag og virkning. Vi kan eventuelt tage et samråd om, hvordan vi griber en analyse an, og vi må prøve at støtte de kommuner, hvor der er problemer", siger Tina Nedergaard, der også vil tage DLF's henvendelse op i Venstres interne undervisningsudvalg.

Reformen skal ikke rulles tilbage

Kommunerne har taget opgaven med reformen på sig, men den er også ny for dem, understreger Tine Nedergaard.

"Hvis kommunerne havde en ordenligt spandfuld penge, kunne de ansætte flere lærere i en overgangsperiode, men de har færre resurser, så vi politikere skal have forståelse for, at det tager tid at gennemføre reformen. Vi skal ikke rulle reformen tilbage, men måske skal kommunerne rulle nogle af besparelserne på skoleområdet tilbage", siger Tina Nedergaard.

Se DLF's oplæg til børne- og undervisningsudvalget via linket til højre.

Læs mere

DLF's oplæg til børne- ogundervisningsudvalget