Pulled pork-burgere var på menuen til elever og gæster, da UCL, Svendborg Kommune og Nymarkskolen lancerede udbredelsen af skolemadsprojektet Loma til 5 skoler i Aalborg, Herning, Ishøj og Svendborg.

Stort skolemadsprojekt udbredes til flere skoler

Madprojektet Loma - lokal mad - begyndte på Nymarkskolen i Svendborg. Nu bliver projektet udbredt til yderligere fem skoler i Herning, Aalborg, Svendborg og Ishøj.

Publiceret
Foto fra Madværkstedet, som var en del af pilotugen, da Nymarkskolen tog det første skridt mod Loma

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Nymarkskolen var det elever fra ungeskolen fra 7. til 9. klasse, der på skift en uge om året har lavet mad til alle elever og lærere, der er tilmeldt skolens madordning. Præcis sådan er det ikke sikkert, det kommer til at foregå på de nye skoler, der skal være med i projektet. Men overskriften på alle skoler bliver ligesom i på Nymarksskolen "Loma - lokal mad en innovativ og bæredygtig model for læring og næring til danske skolelever".

Lærer til lærer: Fællesspisning og eksperimenter

Eleverne i projektet skal lave mad til resten af skolen. Arbejdet med mad, måltider, teknikker og råvarer er en del af undervisningen i forskellige fag, hvor der anvendes nye undervisningsformer i et tæt samarbejde med lokale fødevareproducenter.

Undervisningsminister Christine Antorini støtter projektet.

"Loma forener en række af de elementer, som vi har ønsket mere fokus på med folkeskolereformen: Madkundskab som nyt fag, mere anvendelsesorienteret undervisning og en åben skole, der inddrager lokalsamfundet i undervisningen. Det er godt, at de positive erfaringer nu udbredes til flere skoler. Uddannelse og mad hænger tæt sammen. Sunde og mætte børn har ganske enkelt mere energi og koncentration til undervisningen og dermed bedre forudsætninger for at lære og trives", siger hun i en pressemeddelelse.

Lærer til lærer: Fra jord til bord

Det er takket være støtte fra Nordeafonden med 7,4 millioner kroner, at projektet nu kan bredes ud. Fondens direktør Henrik Lehmann Andersen håber, at støtten fra fonden vil få de gode resultater fra Svendborg til at brede sig som ringe i vandet:

"Vi håber, at de nye Loma-skoler vil medvirke til at fremme sundhed og læring blandt eleverne og samtidig skabe social innovation i kraft af samarbejdet med lokale fødevareproducenter", lyder det fra Nordea-Fondens direktør Henrik Lehmann Andersen i pressemeddelelsen.

De fem nye Loma-skoler har forskellige forudsætninger for at indgå i pro-jektet, og ingen af dem kan kopiere modellen fra Nymarkskolen én til én.

Det betyder, at der fra nytår 2015 vil foregå pilotarbejde på skolerne med at udvikle nye, unikke versioner af Loma-modellen.

Midtvejs i forløbet vil der blive afholdt seminarer for både lærere og sam-arbejdspartnere og for de medvirkende elever.

De fem skoler, som skal i gang med udviklingen af læring og næring, er Filstedvejens skole i Aalborg, Tjørring Skole i Herning, Strandgårdskolen i Ishøj og Stokkebækskolen og Tved Skole i Svendborg Kommune.

Projektet afsluttes i juli 2017.

Børn kan også foretage »egenkontrol«