"Når der er tilbagegang i 20-25 procent af foreningerne, er der ikke tilbagegang i 75-80 procent af dem, kan man så sige", var en af ministerens kommentarer til et stort medlemsfald i idrætsforeninger.

Ministre: Panik ikke over elevflugt fra foreninger

Hver femte idrætsforening har mistet medlemmer på grund af skolereformen. Liberal Alliance kræver handling nu, men kultur- og undervisningsministrene vil give den åbne skole tid. Den er nemlig god for foreningerne dér, hvor samarbejdet mellem skole og forening virker, mener Christine Antorini og Marianne Jelved.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et samråd på Christiansborg skød Merete Riisager (LA) i går en byge af kritik af sted mod undervisningsministeren og kulturministeren. 

Liberal Alliance kalder Antorini i samråd om reform-slagside 

En DGI-undersøgelse viser, at hver femte forening har mistet medlemmer på grund af den længere skoledag, og det er et kæmpe problem, mener Merete Riisager.

"Den lange skoledag tager en bid af foreningslivet", sagde hun. 

Reformen er et angreb på det frivillige foreningsliv. Staten inddrager borgernes tid til frihed, og det svækker civilsamfundet, lød det fra Merete Riisager. 

Hun mener, det var nemt at forudsige tilbagegangen i medlemmer.

"Foreningstrænere går jo på arbejde. Skal vi til at have statsbetalte trænere", spurgte hun.

Undervisningsministeren erkendte medlemstilbagegangen, men valgte at vende billedet om.

"Når der er tilbagegang i 20-25 procent af foreningerne, er der ikke tilbagegang i 75-80 procent af dem, kan man så sige", lød det.

"Der er jo også en anden del. Mange piger og drenge er alene 3-4 timer om dagen eller spiller for meget computer. Dem skal vi have aktiveret", sagde undervisningsministeren, der tror, at den åbne skole bliver en gevinst for de mindre sportsgrene.

"De børn skal vækkes", tilføjede Marianne Jelved.

Antorini: Måske dækker den åbne skole børnenes fritidsbehov

Ministre: For tidligt at konkludere noget

Christine Antorini citerede derefter formand for DGI, Søren Møller, for en fortsat tro på, at reformen kan være til gavn for børnene.

"Men det tager tid" sagde Christine Antorini, mens kulturminister Marianne Jelved sad ved siden af og nikkede.

"Det er alt for tidligt at vurdere reformens betydning for medlemstallet i foreninger. DGI tegner et broget, men ikke entydigt billede", sagde Marianne Jelved, der synes, at "alt faktisk tegner rigtig godt for reformen".

Men hvor lang tid er "tid", ville Merete Riisager vide. Marie Krarup (DF) spurgte til ministrenes datagrundlag for at sige, at tilbagegangen er midlertidig. De kom der ikke nogen konkrete svar på.

En opgave for foreningerne

Merete Riisager vil have kortlagt, hvor mange elever der er medlem af en forening i dag, og hvor mange forskellige fritidstilbud der findes. Så det senere kan undersøges, om reformen har kostet medlemmer og mangfoldighed i udbuddet.

Christine Antorini synes ikke, at alt det er en opgave for Undervisningsministeriet.     

"Det er en opgave for foreningerne at tælle medlemmer. Vi laver følgeforskning og evaluerer hvert år ved at spørge elever og forældre om, hvad det betyder for deres aktive deltagelse i fritidslivet", sagde ministeren efter samrådet.

Antorini besøgte skole, der er reformeret indefra