Ordblindeinstituttet er takstfinansieret og giver overskud, så det er uforståeligt, hvorfor politikerne vil nedlægge det som selvstændig skole", siger formanden for Ordblindeforeningen, Erik Rasmussen.

Ordblindeforeningen: Uforståeligt, hvorfor Ordblindeinstituttet skal nedlægges

Ballerup Kommune tjener penge på Ordblindeinstituttet, så Ordblindeforeningen forstår ikke, hvad kommunen vil opnå med en nedlæggelse. Elevtallet er ganske vist dalet, men foreningen forventer, at en ny ordblindetest vil skabe et øget elevgrundlag og opfordrer derfor politikerne til at se tiden an.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ballerup Kommune planlægger som led i en større ændring af skolestrukturen at nedlægge Ordblindeinstituttet som selvstændig skole og i stedet placere det under en folkeskole. Det skyldes blandt andet et faldende elevtal, men både skolebestyrelse, forældre og andre omkring Ordblindeinstituttet protesterer imod planen.

Ordblindeinstituttet på vej til at blive nedlagt

Det gælder også Ordblindeforeningen.

"Ordblindeinstituttet leverer rigtig god undervisning til ordblinde elever, som ikke kan integreres i normalklasser. På Ordblindeinstituttet har eleverne et trygt miljø trods deres mange nederlag i de skoler, de kommer fra. Samtidig har instituttet bygget en stor viden op, som lærerne er fantastisk dygtige til at bringe videre til deres kolleger rundt om i landet", siger Erik Rasmussen, der er formand for Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark.

Inklusionsbølgen skyller ekspertisen væk

Ordblindeforeningen peger i sit høringssvar netop på, at Ordblindeinstituttet som landets eneste specialiserede skole i dysleksi både fungerer som specialskole og kompetencecenter.

"Hvis instituttet flyttes over på en anden skole, og elevtallet fortsat går ned, skal lærerne både undervise ordblinde elever og almindelige klasser. Vi frygter, at deres særlige viden går tabt, hvis man sætter dem til at løse andre opgaver", siger Erik Rasmussen.

Han peger på, at det var Ballerup Kommunes eget ønske at overtage Ordblindeinstituttet i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Dermed har kommunen også påtaget sig et ansvar for at bevare tilbuddet.

"Det vil være et stort tab for Danmark, hvis Ordblindeinstituttet forsvinder. Politikerne i Ballerup overser fuldstændig, at inklusionsbølgen skyller de centre væk, som deler ud af deres viden. I amternes tid fandtes der mange specialskoler og videnscentre med ekspertise i ordblindhed, men de forsvandt med kommunalreformen. Kommunerne har det med at springe over, hvor gærdet er lavest, og har derfor ikke fagfolk, som er så kvalificerede som Ordblindeinstituttets", siger Erik Rasmussen.

Ordblindeinstituttet giver overskud

Ordblindeinstituttet er desuden et godt brand for Ballerup, mener Erik Rasmussen.

"Politikerne må være interesseret i at have virksomheder i kommunen. Ordblindeinstituttet er takstfinansieret og giver overskud, så det er uforståeligt, hvorfor politikerne vil nedlægge det som selvstændig skole", siger formanden.

Han medgiver, at elevtallet er faldet, men det ser ud til at være på vej op igen. Derfor opfordrer han politikerne i Ballerup til at trække vejret i et par år.

"Der er masser af forældre, som presser på for at få deres børn ind på Ordblindeinstituttet, blandt andet fordi politikerne på Christiansborg har besluttet, at man skal have to i dansk for at blive håndværker. Det er ikke længere nok at skrue på en knallert hjemme i baghaven, hvis man vil være mekaniker. Det får forældrene til at stille krav til kommunerne om, at deres børn får relevant undervisning", siger Erik Rasmussen.

Ordblindetest kan føre til flere elever

Ordblindeforeningen sætter også sin lid til den nationale ordblindetest, der kommer til januar, fordi man mener, at alle ordblinde elever så vil blive fundet.

Center for Læseforskning skal udvikle test til ordblinde

"Med en ensartet test bliver der sat en stopper for diskussionerne om, hvorvidt ordblindhed findes eller ej, og hvordan man tester eleverne for det. Målet er, at eleverne får it-hjælpemidler og ekstra undervisning i læsning, så de kan følge med i alle fag. Det kan føre til, at Ordblindeinstituttet får flere elever", siger Erik Rasmussen.

Hvis det efter to-tre år viser sig, at kommunerne har fået en volumen af ordblinde elever, kan de etablere deres egne tilbud, mener han.

"Så kan de passende lade Ordblindeinstituttet uddanne deres lærere, for instituttet har erfaringer og viden at dele ud af. Inklusion er fint, hvis bare ekspertisen følger med de ordblinde. Tidligere var det flinke og rare mennesker, som underviste ordblinde, men hvis det virkelig skal batte, skal der særligt uddannede lærere til", siger Erik Rasmussen.

Håber, at politikerne sparker beslutningen til hjørne

Forslaget om at ændre skolestrukturen i Ballerup skal i den kommende uge behandles af først børne- og skoleudvalget og dernæst af økonomiudvalget, hvorefter det kommer til endelig beslutning i byrådet ugen efter. Men Erik Rasmussen håber ikke, at løbet er kørt.

"En gruppe forældre arbejder ihærdigt på at fortælle politikerne om konsekvenserne ved at lægge instituttet ind under en folkeskole, så vi håber, at politikerne besinder sig og sparker den del, der handler om Ordblindeinstituttet, til hjørne. Det vil både give instituttet tid til at afvente udviklingen i elevtallet de næste år og mulighed for skabe nye kursustilbud til kommunerne. A. P. Møller har givet en milliard kroner til efteruddannelse, og vi kan lægge pres på kommunerne, så de også efteruddanner lærere i at undervise ordblinde", siger Erik Rasmussen.