Det er to delprøver og én samlet karakter – men det er censors opgave at bedømme, om den studerende på forsvarlig vis vil kunne varetage undervisning i faget i folkeskolen, understreger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen

Minister: Kan man ikke stave, skal man ikke bestå

Hvis lærerstuderende ikke har de basale stave- eller regnefærdigheder i orden, så skal de ikke bestå eksamen, uanset hvor godt de klarer den mundtlige del. Sådan lyder uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens klare signal til censorerne ved læreruddannelsen. Hun mener, der er tale om en misforståelse af de nye regler.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den nye læreruddannelse får de studerende én samlet karakter for den skriftelige og den mundtlige eksamen i fx dansk, fransk og matematik. Det kritiserer censorerne skarpt i årets censorrapport. Med kun én karakter er der risiko for, at en studerende, der ikke kan stave eller regne, løfter sig op over bestået-grænsen ved at give en god mundtlig præstation, mener censorerne. 

Censorer slår alarm: Nu kan man blive lærer uden at kunne regne eller stave 

"Helt kort må man sige, at selvfølgelig skal man ikke kunne blive dansklærer i folkeskolen, hvis man ikke kan stave", lyder uddannelsesmnister Sofie Carsten Nielsens reaktion.

"Jeg tænker, der er tale om en misforståelse af de nye prøveformer, hvis censorer lader studerende bestå, som ikke har de basale skriftlige færdigheder i orden", siger den radikale minister.

"Meningen er at sikre en grundig afprøvning af den studerendes kompetence, og hvis der er én delprøve, som gør, at censor ikke er overbevist om, at en studerende ikke på forsvarlig vis kan varetage undervisningen i folkeskolen, så skal den studerende ikke bestå - uanset om man har klaret sig rigtig godt i den anden prøve".

Dansk Folkeparti vil have ministeren til at se på lærereksamen

Sofie Carsten Nielsen understreger, at årsberetningen fra censorformandskabet ikke er en evaluering af den nye læreruddannelse.

"Vi kan først evaluere uddannelsen i 2017, når vi har haft en cyklus, men det er klart, at vi skal se på, hvordan de nye prøveformer udvikler sig. Vi skal ikke tilbage til seks timers gymnastiksalsprøve, men vi skal sikre os, at de nye prøveformer rummer det rette element af skriftlighed. Hvis en studerende ikke har de basale skriftlige færdigheder, så er det noget, der skal være rettet op på inden eksamen", siger hun og understreger:

"Det er to delprøver og én samlet karakter - men det er censors opgave at bedømme, om den studerende på forsvarlig vis vil kunne varetage undervisning i faget i folkeskolen".