Åbner snart for ansøgninger om nye prøveformer

Det er ikke rigtigt, at skolerne i sommers kunne gennemføre den såkaldte synopseprøve i mundtlig dansk uden ansøgning. Og siden juni har skolerne vidst, at at man ikke kunne forvente at holde synopseprøve i 2004, siger ministeriet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bl.a. folkeskolen.dk citerede i sidste uge bladet Efterskolen for, at man sidste år kunne holde synopseprøve uden hverken ansøgning eller pligt til evaluering.

"Begge dele er forkert", understreger undervisningskonsulent og daglig leder af afgangsprøvesektionen i Undervisningsministeriet, Niels Plischewski.

Han bekræfter, at der efter fire års forsøg med synopseprøven er det tid til at stoppe med forsøgene, samtidig med at man ikke har fundet en prøveform, som nu 100 procent kan ophøjes til fremtidig prøvebekendtgørelse for mundtlig dansk.

"Men det betyder ikke, at der bliver et stop for de gode erfaringer fra synopseprøverne", understreger Niels Plischewski.

I mellemtiden har et flertal i Folketinget vedtaget udviklingsprogrammet En skole i bevægelse, som bl.a. rummer et afsnit om prøve- og arbejdsformer. Ministeriet udsendte i juni et nyhedsbrev i forbindelse med justeringen af folkeskoleloven, hvori skolerne fik at vide, at de ikke skulle forvente at kunne fortsætte de nuværende forsøg i dette skoleår på de hidtidige præmisser. I stedet vil der komme nye præmisser og nye forsøgsansøgningsskemaer på ministeriets hjemmeside inden 1. december.

"Vi har fået de fælles nationale trinmål og slutmål, og derfor synes vi, det er vigtigt, at skolerne får mulighed for at søge om forsøg med prøveformer, som udvikler prøverne i henhold til slutmålene", siger Niels Plischewski og tilføjer, at der meget vel kan indgå elementer fra synopseprøveformen i nogle af de forsøg med mundtlig dansk, som ministeriet vil give dispensation til.

Der gennemføres om kort tid workshops med fagpersoner inden for de forskellige fag, som skal munde ud i skitser til prøveformer. Herefter bliver skolerne bedt om at søge om at deltage i forsøg. I januar vil formentlig mellem 50 og 100 skoler blive udvalgt til forsøg med prøveformer, der ligner de skitser, som er meldt ud.

Niels Plischewski synes, det er bekymrende, hvis der er skoler, som er kommet i problemer, fordi de har undervist frem mod synopseprøven:

"Prøverne er afslutningen på undervisningen - prøveformen skal nødig være afgørende for, hvilken undervisning eleverne får", siger han og understreger, at den nuværende prøveform i mundtlig dansk er glimrende.

Powered by Labrador CMS