Tysk og fransk i skolen

Blog

Tysk nu fra 3. klasse!

I Tønder og Åbenrå kommuner vil man fra det nye skoleår påbegynde undervisningen i tysk allerede fra 3. klasse. Det er der gode grunde til, oplyses det i en række artikler i Jyske Vestkysten publiceret den 19. og 20. oktober 2014.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Åbenrå og Tønder kommuner har med vedtagelse af budgettet for 2015 besluttet, at tysk skal indføres i kommunens folkeskoleklasser fra august. De haler dermed ind på flere friskoler i området – eksempelvis Søgaard Friskole og Kværs Idrætsfriskole, der allerede længe har undervist i tysk på de første klassetrin med en positiv effekt.

Tysk og fransk i skolen

Tiden finansieres i Åbenrå og Tønder ikke ved at sætte flere timer på skemaet. I stedet anvender man tiden fra den understøttende undervisning og ved at indlægge temadage og emneuger. En ide, der kunne tages op på andre folkeskoler i Danmark, uden at det ville koste timer fra de øvrige faggrupper.

At påbegynde tysk tidligere vil også være helt i tråd med regeringens ambition om en mere international folkeskole, der arbejder målrettet på at skabe større internationalt udsyn hos danske elever.

Set med sønderjyske øjne lægges der vægt på, at indlæring og beherskelse af det tyske sprog har betydning for det sociale og kulturelle samkvem over grænserne. Samtidig giver det erhvervslivet fordele. Direktør for Haderslev Erhvervsråd, Gert Helenius udtrykker det således i Jyske Vestkysten den 20. 10.14: ”Hvis vi er den landsdel, der er bedst til tysk, vil det give os en konkurrencefordel i forhold til resten af Danmark. Det vil også betyde noget, når vi skal konkurrere med den kommende Femern Bælt-forbindelse, og gode tyskkundskaber kan gøre det lettere at rekruttere tyske medarbejdere.” En bemærkning, der burde få politikerne i de sydsjællandske kommuner samt på Lolland-Falster op på mærkerne.

Jeg har i en tidligere blog http://www.folkeskolen.dk/550052/tysk-er-et-plus ”Tysk er et plus” henvist til den danske ambassadør Per Poulsen-Hansens udsagn ”Mit Englisch kommt man durch aber mit Deutsch kommt man weiter”. En kendsgerning, der også understreges af erhvervsledere i Jyske Vestkysten.

Det er endvidere værd at bemærke, at Udenrigsministeriet i marts måned i år og i samarbejde med en række andre ministerier har udarbejdet handlingsplanen ”Vækst via Eksport”: Danmark-Tyskland”. Handlingsplanen indeholder bl.a. 25 konkrete vækstinitiativer inden for eksport, turisme, investeringer og innovation. Der er tale om en række meget konkrete initiativer, der skal sætte danske virksomheder i stand til bedre at udnytte mulighederne på det tyske marked. Handlingsplanen kan downloades på http://um.dk/da/eksportraadet/markeder/usa-japan-og-tyskland/

Endelig vil jeg tillade mig at henvise til http://www.folkeskolen.dk/543890/hvad-skal-vi-med-tyskland ”Hvad skal vi med TYSK(land)?" hvor argumentationen for tidligere og mere tyskundervisning underbygges, idet kendskab til tysk vil have en betydning for samhandel, kulturel udveksling og kommunikation med vort naboland.