Der skal tages en reel beslutning om foreningernes fremtid på repræsentantskabsmødet i marts 2015.

Sløjd- og håndarbejds-lærerne går mod fælles forening

"Vi vil gerne noget i fællesskab. Der er ikke grund til at bygge to både, når man skal sejle over den samme flod". Sådan siger formand for Danmarks Sløjdlærerforening Wisti Pedersen om det indledende samarbejde med Danmarks Håndarbejdslærerforening om en fælles faglig forening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Inden for et par år er vi alle lærere i håndværk og design", skriver Wisti Pedersen på forsiden af Sløjdlærerforeningens hjemmeside og spørger sine medlemmer: "Hvad skal der til for, at du fortsat vil være fagfagligt organiseret og anbefale det samme for nye kollegaer?"

Selv har han og formanden for Danmarks Håndarbejdslærerforening Hanni G. Eskildsen langt fra en færdigskåret ny forening klar i kulissen. Men de er enige om at arbejde frem mod at slå sig sammen i fremtiden. 

"Der er nedsat en etableringsgruppe med repræsentanter fra de to gamle foreninger, der skal mødes og finde ud af, hvad grundlaget er; dels det indholdsmæssige og foreningens formål, men også hvad de to foreningers vedtægter giver mulighed for. En decideret vedtægtsgruppe skal så se på tidshorisonten", fortæller Wisti Pedersen.

De to foreninger er pt. forskelligt opbygget. Mens Danmarks Håndarbejdslærerforening er bygget op som en organisation med en bestyrelse, der iværksætter en række regionale tiltag, så har Danmarks Sløjdlærerforening 17 lokale kredse, hvor medlemmerne mødes til faglig sparring og sender deres formænd på det årlige formands- og repræsentantskabsmøde.

Wisti Pedersen understreger vigtigheden af, at begge foreningers medlemmer kommer til at kunne se sig selv i den nye forening. Derfor har han og håndarbejdslærernes formand Hanni G. Eskildsen døbt arbejdet mod en fælles forening "Ordentlig Overgang". I forkortet version bliver navnet til 00 eller årgang 0.

Sløjd- og håndarbejdslærere lægger forsigtigt op til samarbejde 

Risiko for at miste medlemmer

Sløjdlærernes formand forestiller sig, at en ny fælles forening vil blive større end de to gamle til sammen, men at nogle ældre medlemmer vil sige til sig selv: 'Jeg har været glad for det, der var. Men nu bliver det noget andet, så jeg stopper her'.

Wisti Pedersen finder den holdning naturlig, men håber på den modsatte konsekvens, nemlig, at "det fagdidaktiske og håndværksmæssige guld", som han kalder de ældre medlemmer i begge foreninger, vil blive og sparre med de yngre medlemmer i lokalkredsene.

"I de kommende implementeringsår har det nye fag og foreningen brug for alle kræfter", siger han og fortsætter:

"Det vigtigste er, at vi ikke mister nogle i protest.  Vi skal heller ikke skabe en forening, hvor man går ind med et blik, der er meget divergerende fra alle andres blik. Og det er derfor, at de næste måneders forventningsafstemning er så vigtig", siger Wisti Pedersen.   

Der skal tages en reel beslutning om foreningernes fremtid på repræsentantskabsmødet i marts 2015.

Her forventer Wisti Pedersen en klar tilkendegivelse af, at arbejdet frem mod en fælles forening fortsættes, men mere kan han ikke sige på nuværende tidpunkt:

"Oplægget er ikke klarlagt endnu.  Der har været forskellige modeller i spil. For eksempel en paraplyforening med bibeholdelse af de to gamle foreninger nedenunder. Om det er nogen god idé på sigt, det ved jeg ikke. Men det kan være, at vedtægterne gør, at vi ikke kan nedlægge os lige med det samme og så kunne en paraplyforening være en midlertidig overgang til noget andet", siger Wisti Pedersen.