Det er halvandet år siden, lærerne måtte stå den for skolerne uden løn. Nu genopleves den situation de steder i Danmark, hvor skolerne holder kollektivt lukket i efterårsferien, og lærerne ikke får hverken løn eller feriepenge torsdag og fredag.

Odder betaler ferien for lockout-ramte lærere

Mange lærere rundt i landet skal i dag melde sig arbejdsløse, fordi lockouten sidste forår har kostet feriedage. Men i Odder fortæller børn- og unge-direktøren, at kommunen har valgt "en praktisk, jysk og anstændig løsning på problemet" og givet lærerne løn i ferien.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På grund af lockouten i sidste forår kan tusindevis af lærere ende med at skulle melde sig ledige på trods af, at de er i job. De har nemlig ikke optjent ferie, og hvis skolerne holder ferielukket, står de derfor uden indtægt.

Odder Kommune har valgt en anderledes løsning på problemet.

"Vi har et godt forhold til vores lærere, de har trukket et stort læs for at få implementeringsarbejdet til at køre, og de er gået positivt ind i det. Vi har ikke kunne få os til at trække folk for en dag med tilhørerende administrativ bøvl. Derfor har vi truffet den beslutning at ordne det i mindelighed", siger Mads Gammelmark, der er direktør for Børn, Unge, Teknik og Miljø i Odder til folkeskolen.dk

I kommunen ville de undgå, at lærerne følte sig hensat til sidste års lockout. Problemet ville i Odder først opstå ved vinterferien i februar 2015, næsten to år efter lockouten.

"Signalværdien i at tage en feriedag fra folk til februar ville være forkert. Det ville lige give et dejavu til lockouten. Derudover er der mængder af administrativt bøvl for os og samfundet som helhed. Derfor har vi valgt en praktisk, jysk og anstændig løsning på problemet", siger Mads Gammelmark.

Ferielukket

I Stevns Kommune har man valgt en helt anden vej. Peter Bilde er kasserer i den lokale lærerkreds, og på linje med resten af kommunens oveenskomstansatte lærere, skal han torsdag og fredag melde sig ledig for at få arbejdsløshedsunderstøttelse.

"Man har i Stevns Kommune valgt at gøre, som man plejer, og sige at uge 42 er ferielukket. Og vi har godt 13 timer, som vi ikke har optjent ferie til på grund af lockouten. Derfor er vi arbejdsløse i morgen og i overmorgen og skal melde os ledige på jobnet og i a-kassen", siger Peter Bilde. Han fortæller, at kredsen uden held har forsøgt at appellerer til kommunen og bedt dem om, at være pragmatiske. Men "de var ikke til at hugge eller stikke i".

"Vi har ikke aftaler med kommunen om noget som helst, så hvorfor skulle man det?", spørger Peter Bilde retorisk. Han har tænkt sig at bruge sin korte ledighed på at søge job hos KL.

Debat: Jobansøgning hos KL

"KL kunne godt bruge nogle konsulenter, der arbejder med konflikthåndtering. De har vundet krigen, måske skulle de begynde at interessere sig for også at vinde freden", siger han. Og har i denne sammenhæng et konkret forslag.

"Man kunne måske i stedet fortælle rundt i kommunerne, at det var en god idé at være pragmatisk i forhold til det her".

Der er link til vejledning fra Lærernes A-kasse til højre for artiklen.

Note 16/10 kl. 15.28 Der stod tidligere i overskriften, at Odder betalte efterårsferien, hvilket ikke er tilfældet, fordi Odder ikke har kollektiv ferielukning i uge 42, men først i vinterferien. Red.

Hvordan ser det ud i din kommune? Skal I melde jer ledige i dag?



Læs mere

Læs mere på Lærernes a-kasse.