Blog

E-cigaretter damper afsted – hvem tager ansvar?

Dampende e-cigaretter med jordbær smag, som erstatning for fredagsslik og en hastig stigende trend i forhold til brug af e-cigaretter, hvad er da det for noget? hvorfor er der ikke nogen som tager ansvar og hvornår har det nogensinde været uskadeligt at indånde dampe og særligt i lunger som slet ikke er udviklet?

Publiceret Senest opdateret

Ernæringskommentaren

Ernæringskommentaren er en blogstafet for professionelle, der arbejder med ernæring og sundhed. Den handler om emner, der interesserer dem, der underviser i for eksempel madkundskab, husholdning og sundhed, og som arbejder med forebyggelse og sundhedsfremme i praksis.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er dybt bekymret for vores børns lunger – ikke blot i Danmark, men i hele EU!

E-cigaretten blev opfundet i 2003 i Kina, og siden har produktet udviklet sig til mere end 460 forskellige mærker over hele verden. Lovgivningen omkring salg at produkter med nikotin i Danmark bevirker, at også e-cigaretter med nikotin skal godkendes til salg – også dem på nettet. En lille undersøgelse viste, at det langt fra overholdes, og det undrer mig. I vores ellers meget velregulerede land, hvor vi har frivillige aftaler, om at ikke markedsføre usunde madvarer direkte til børn og unge, hvor vi har restriktiv lovning i forhold til skadelige stoffer fx i sutter og sutteflasker, så kan ethvert barn fx på 10 år gå ind i en e-cigaret butik – fysisk eller internet baseret og købe damperør!

I denne debat kan det være afgørende og vigtigt at skelne mellem e-cigaretten som hjælp til et eventuelt rygestop, eller som et middel til at styrke børn og unge i deres oprør og behov for senere at overgå til de ”rigtige” cigaretter. Men uanset hvilken vinkel mener jeg det er afgørende at man stiller sig selv spørgsmålet ”Hvad blev der af vores sunde fornuft?”

Kigger man på reklamerne for e-cigaretter, ledes tankerne tilbage til de tobaksreklamer målrettet kvinder, der blev anvendt i 50´erne. Man slår på familiehyggen, og viser familier med børn hvor moderen damper løs! Og det virker, særligt i kombination med en heftig markedsføring på de sociale medier, som unge og børn er megaforbrugere af. Tager man forbrugerhatten på, så kan man heller ikke se hvad de små væskeampuller indeholder. Propylenglycerol, glycin, tadalifil, aromastoffer og alkohol er nogle af de indholdsstoffer som findes i den ”uskyldigt” udseende væske som børn kan købe. Og gad vide hvem som under normale omstændigheder og ved brug af sine sunde fornuft, synes at disse stoffer hører hjemme i lungerne på børn og unge.

Er der løsninger?

Det ligger jo lige til højrebenet at komme e-cigaretter ind under de eksisterende tobakslovgivning og fx fastlægge en aldersgrænse for salget. En anden mulighed, som ikke gør brug af lovgivning, er mere oplysning og viden hos alle de betydningsfulde voksne, som er rundt om børn og unge. De bør tage et medansvar og indarbejde forbud på e-cigaretter i deres rygepolitikker og regler fx i klubber, ungdoms- og efterskoler. Det vil ikke kræve andet end en stillingstagen og en hurtig indsats, og gerne inden at trenden har fået så hårdt fat i de unge og børnene, at de ikke er istand til at ændre vanen med hånd-til-mund-til-røg!

Vi bør alle tage et medansvar og tage debatten med hinanden som voksne, med vores børn og unge, med de ansvarlige på skoleområdet og med vores politikere. Med fare for at blive spammet af lobbister fra e-cigaret producenter og den øvrige tobaksindustri (som tit er den samme), håber jeg at flere vil tage et medansvar og være med til tage konfrontationen til glæde for vores børn og unge!