BLOG

Empty article - Subtitle

Sciencecup junior!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er det ved at være den tid på året, hvor 6. kl. skal have finpudset deres projekter til årets Sciencecup-junior på Faaborg Gymnasium.http://www.sciencecup.dk/

I de sidste 3 år har der været afholdt  Sciencecup på gymnasiet 2 gange årligt. Den sidste fredag i september for 7.-9. klasse og den første fredag i oktober for 5.-6. klasse. Sciencecup for udskolingen har efterhånden været  i gang i mange år, men da antallet af skoler med udskolingsklasser blev reduceret kraftigt for 3 år siden, blev vi i vores kommunale naturfagsgruppe enige om, at der også skulle være et tilbud for 5.-6. klasse.

De områder vi arbejder med, tager udgangspunkt i naturvidenskabsfestivalens overordnede tema, som i år er "Vejen til fremtiden". Sammen med Gymnasiets naturfagslærere sidder vi naturfagslærere fra forskellige folkeskoler og finpudser hvilke temaer vi kan arbejde med på årets Sciencecup.

Min 6. kl. har valgt at arbejde med:

·         Mad og miljø

·         Biler og solenergi

·         Isolering

Alle pigerne har valgt at arbejde med mad og miljø. Deres problemstilling går ud på, om man i fremtiden kan sikre fødevareproduktionen, hvis klimaforandringerne gør, at der kommer mere ørken og dermed mindre frugtbar jord, samtidig med at befolkningstallet stiger. De er ved at så forskellige frø i forskellige former for  jord eller andet materiale.

To grupper af drenge er ved at bygge solcelle biler. Konkurrencen går i sin enkelthed ud på, at der vil blive lyst på solcellepanelerne i 5 minutter, og vinderen vil være den bil der kører længst.

Den helt store udfordring for drengene er, hvordan man får solcellepaneler, motor og batterier sat sammen så det virker, samt at gøre bilen så let som muligt. Den ene gruppe har fået "skidtet" til at virke, så mon ikke de er nogle kammerater og hjælper den anden gruppe!!

Endelig har jeg den sidste drengegruppe som arbejder med isolering. Konkurrencen går ud på, at de skal sørge for at 3 dl. kogende vand taber så lidt varme som muligt i en beholder der maks. må være 30*30*30 cm. De har gang i glasuld, rockwool og gaffa og har virkelig taget sætningen: " Er svaret ikke gaffa, så er spørgsmålet forkert stillet" til sig.

Det er altid en fantastisk dag at være til Sciencecup i gymnasiets hal. Det summer af lettere nervøse unge mennesker, der skal formidle deres projekter for de store 2.g´er på gymnasiet. Der er masser af fatasifulde og gennemtænkte projekter og hvert år kan man høre en knappenål falde til jorden, selvom der er 200 unge mennesker samlet, når det afsløres, hvem der har vundet den store vandrepokal samt 1000 kr. til klassen.