Mange nyblinde er så utrygge ved at gå ud, at de isolerer sig hjemme og gradvist bliver mere ensomme. Med en træningsbane vil Dansk Blindesamfund være med til at sikre den enkeltes frie bevægelighed.

Udendørs træningsbane skal ruste nyblinde til at færdes udenfor hjemmet

Det kan kræve så stor overvindelse for nyblinde at gå ud, at mange isolerer sig i deres hjem. Dansk Blindesamfund vil bygge en udendørs træningsbane, hvor blinde kan lære at gå med blindestok under virkelighedstro forhold. Ideen bunder i, at det er blevet vanskeligere at få bevilget kommunal mobilitytræning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nyblinde oplever ofte trafikken som et skræmmende og utrygt sted at opholde sig, så mange bliver hjemme og bliver gradvist mere ensomme. Det skal en træningsbane ændre på. Planen er at bygge en 500 kvadratmeter stor træningsbane ved Dansk Blindesamfunds kursusejendom Fuglsangcentret i Fredericia, hvor nyblinde kan blive trygge ved den lange hvide stok, før de bevæger sig ud i trafikken med larmende køretøjer omkring sig eller træder ud i "intetheden", når de skal ned ad en trappe.

"Fuglsangcentret er bygget, så synshandicappede kan finde rundt efter nogle få rundvisninger, og med en udendørs bane med blandt andet fortov med forskellige slags kantsten og underlag, trapper med trin i forskellige højder og dybder, ledelinjer og skilte og cykelstativer vil de også kunne opnå de færdigheder, der skal til for at færdes uden for hjemmet", siger landsformand Thorkild Olesen fra Dansk Blindesamfund.

Lydkulisser træner føle- og høresansen

På banen vil nyblinde kunne træne de mest almindelige trafiksituationer under realistiske forhold uden at sætte livet på spil. Her kan de lære at skelne mellem forskellige typer underlag med den hvide stok, og ved at udstyre banen med forskellige lydkulisser med gadestøj kan den enkelte også træne sin føle- og høresans.

I princippet kan træningen foregå på et almindeligt fortov og på en perron med ledelinjer, men når kommunerne bevilger mobilitytræning, handler det ofte kun om at lære den blinde at finde hen til den nærmeste bus.

"Blinde kommer ud i mange andre situationer, og det er rarere at få kendskab til, hvordan man kan færdes, under trygge forhold end slet ikke", siger Thorkild Olesen.

Færre nyblinde kommer på kursus

Træningsbanen er en ide, man har talt om længe i Dansk Blindesamfund, især i de seneste par år.

"Vi har indendørs træning på vores nyblindekurser på Fuglsangcentret, hvor man også lærer at gå med mobilitystok og får en introduktion til, hvordan man bedst muligt færdes i trafikken. Men kurserne er mindre besøgt end tidligere, fordi kommunerne ikke bevilger dem. Samtidig siger især vores ældre medlemmer, at det er vanskeligere at få bevilget mobilitytræning lokalt. Derfor må vi selv gøre noget", siger Thorkild Olesen.

Kommunerne skal ikke betale særskilt for at bruge den udendørs træningsbane. Det bliver en del af det at komme på Fuglsangcentret at kunne bruge banen. Det er heller ikke kun nød, der har sat gang i planerne om en træningsbane.

"Vi vil gerne kunne tilbyde udendørs træning, fordi vi mener, at synshandicappede er de bedste til at undervise andre synshandicappede", siger landsformanden.

Anlægsarbejdet går tidligst i gang om et år

Dansk Blindesamfund har fået bevilget 455.000 kroner af Lions Danmark til træningsbanen, som også skal kunne bruges til at teste nye typer hjælpemidler, for eksempel nye typer stokke og gps-navigation.

"Om banen bliver dyrere, afhænger af, om vi bliver endnu mere ambitiøse end det projekt, vi har beskrevet i første omgang. Det vil tiden vise, for der går mindst et år, før anlægsarbejdet bliver sat i gang. Vi er i gang med en gennemgribende renovering af Fuglsangcentret, som først er færdig til næste sommer, og der, hvor banen skal ligge, er der byggeplads lige nu. Så vi går tidligst i gang om et år", siger Thorkild Olesen.

Banen vil også kunne bruges, når brugere af førerhunde får ny hund og skal træne samarbejdet, og når man skal finde den rigtige type førerhund til nye brugere. Fuglsangcentret har flere end 10.000 overnatninger årligt, så mange vil kunne opleve banen. Desuden forestiller Dansk Blindesamfund sig, at børnehaver og skoler kan bruge banen i deres trafiktræning.