Skoleborgmester går til Ombudsmanden

Københavns skoleborgmester Per Bregengaard går nu til Ombudsmanden med sin protest over, at Integrationsministeriet forlanger, at folkeskolelærere skal udtale sig om elevernes danskkundskaber i sager om statsborgerskab.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Per Bregengaard mener med støtte af blandt andre professor, dr. jur. Ole Espersen, ikke at der er lovhjemmel til at kræve oplysninger om skolebørns danskkundskaber. Tidligere i år bad ministeriet Frederikssundsvejens Skole om en række oplysninger om to børns danskkundskaber. Det fik borgmesteren til at gribe ind og vejlede kommunens folkeskoler om ikke at efterkomme lignende anmodninger. I en brevveksling med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen henviste Integrationsministeriet til et cirkulære fra juni 2002:

"Det fremgår imidlertid ingen steder i cirkulæret, at skolerne skal udtale sig, og vi fortolker retningslinjerne sådan, at disse alene handler om unge med eksa-mensbeviser - ikke folkeskoleelever i for eksempel 6. klasse. Foreholdt disse oplysninger har ministeriet blot meddelt, at ordningen med udtalelser skal ses som 'supplerende retningslinjer', fordi ministeriets eget cirkulære fra sidste år ikke var udtømmende", fortæller borgmester Per Bregengaard. Han indbringer nu sagen for Folketingets Ombudsmand, dels fordi han ikke mener, der er lovhjemmel til at forlange oplysningerne, dels fordi han mener, det er en diskriminierende praksis og stiller børn, der er nødsaget til at søge om statsborgerskab individuelt ringere end børn, der søger samtidig med forældrene. Når en familie søger om statsborgerskab samlet, indhentes der nemlig ikke oplysninger om barnets danskkundskaber hos skole eller dansklærer.

Powered by Labrador CMS