Anmeldelse

De små stribede

Godt, uden at være epokegørende

Letlæsningsserien "De små stribede" skal nok få mange læsere, selv om den ikke adskiller sig væsentligt fra andre begynderbøger på markedet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Zebra og tiger er navnene på to niveauer i en ny begynderlæsningsserie fra Carlsen. Serien hedder "De små stribede", og bøgerne med et zebraikon er tænkt til de læsere, som lige har lært lydene og er klar til at læse sammenhængende tekster. Et tigerikon betyder, at bøgerne er henvendt til den gruppe af børn, som kan læse flere og længere ord og længere tekster. Sværhedsgraden på det letteste niveau er typisk lix 5, på det sværeste lix 8-12. Bøgernes illustrationer fungerer som støtte for læsningen.

Fakta:

Titel: De små stribede

Forfatter: Pia Aagesen / Sanne Haugaard / Johanne Mathiasen / Kirsten Raagaard / Pia Hagmar

Pris: 140/150

Sider: 40

Serie: De små stribede

Forlag: Forlaget Carlsen

"Vax er væk" og "En god ven" er på zebraniveau og har fire gennemgående hovedpersoner. De to piger Ida og Li og drengene Noa og Ali. Børnene har oplevelser, som læseren kan identificere sig med. I "En god ven" bliver drengene uenige om, hvem der skal styre en fjernstyret båd. Heldigvis hjælper pigerne, og drengene bliver enige om, at gode venner deler. "Vax er væk" handler om Idas hund Vax, som børnene tager med på tur. Den bliver væk, og da de finder den, er den såret efter at være blevet angrebet af en tyr. Ali viser sig at være modig.

"Sille og tante Carla" og "Saga på rideskole" er på sværeste niveau. Silles mor får besøg af tante Carla og overtaler Sille til at blive hjemme. Tante Carla viser sig at være temmelig selvoptaget, og hun kan ikke engang huske, hvad Sille hedder, eller hvor gammel hun er. Sille finder en måde at vise sin utilfredshed på. I "Saga på rideskole" skal Saga på rideskole sammen med vennen Max for første gang, men Max er bange, og Saga kalder ham en tøsedreng. Hun lærer, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i et glashus.

Serien "De små stribede" er en god og solid serie, som ikke udskiller sig væsentligt i den store mængde af begynderlæsningsbøger, der finder vej til markedet i øjeblikket. Heldigvis læser børnene stadig rigtige bøger, og skolebibliotekerne kan ikke få nok rigtige bøger til den første læsning. Der vil være mange læsere til denne serie.