Meritlærere i dagpenge-klemme

For at få dagpenge som nyuddannet, skal man have læst på den uddannelse, man dimmiterer fra, i mindst 18 måneder. Det betyder, at mange meritlærere risikerer at stå uden dagpenge - uanset om de er ledige eller har brug for dagpenge i skoleferien.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er meget glade for, at Arbejdsdirektoratet har givet dispensation, så meritlærerne kan få dagpenge som dimmitender", siger forsikringsleder i lærernes a-kasse dlf/a Rune Thorup.

Meritlæreruddannelsen er nemlig ikke en almindelig SU-berettiget uddannelse, men er oprettet under lov om Åben Uddannelse og giver derfor ikke automatisk mulighed for, at man hæve dagpenge i et øjeblik, man har fået sit eksamensbevis. Men at direktoratet har åbnet for de merituddannede sikrer bare kun dem, der studerer på merituddannelsen i mindst 18 måneder. De studerende, som har merit for to folkeskolerelevante fag, gennemfører uddannelsen på ét år og vil derfor ikke kunne få dagpenge:

"De fleste kommer jo heldigvis i job med det samme. Men reglen betyder, at de ikke, som andre nyuddannede lærere, vil kunne få dagpenge i ferierne det første år, de arbejder som lærer", fortæller Rune Thorup.

Dlf/a har også haft enkelte henvendelser fra mennesker, som har læst på den fire-årige uddannelse, men i erkendelse af, at de aldrig får afsluttet det sidste linjefag, i stedet har bedt om at få et meritlærerbevis. De afskærer dermed også sig selv fra dagpengeretten - den tid de har læst på den almindelige læreruddannelse kan ikke bruges til noget i den sammenhæng.

Til gengæld har mange meritstuderende et andet fag, en anden karriere og et andet a-kassemedlemsskab med sig i bagagen. Og til dem lyder det gode råd fra dlf/: behold a-kassemedlemsskabet, udnyt muligheden for nedsat kontingent, mens I læser - og hæv så dagpenge via den a-kasse, hvis der kommer en arbejdsløshedsperiode umiddelbart efter meritlærereksamen.

Læs mere