”Undervisning i folkeskolen er gratis, og skolen skal ikke have noget at gøre med forældrebetalte musik- eller idrætsaktiviteter”, slår ministeren fast.

Antorini: Fritagelse for undervisning er kun for de færreste

Undervisningsministeren kommer nu på banen i sagen om forældrebetalt fodboldtræning, der måske vil foregå i samme tidsrum, som der er undervisning på en skole på Amager. Elever fritages kun fra undervisning i særlige tilfælde, fastslår hun.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Undervisning i folkeskolen er gratis, og skolen skal ikke have noget at gøre med forældrebetalte musik- eller idrætsaktiviteter", slår undervisningsminister Christine Antorini (S) fast.

Skole vil benytte Grundloven til at indføre forældrebetaling

"Folkeskolereformen giver mulighed for, at enkelte elever, der har et særligt talent inden for eksempelvis fodbold, kan få fri fra skolen for at udvikle sit talent. Men denne mulighed er tænkt som en undtagelse for den enkelte elev, som ikke kan få den længere skoledag til at hænge sammen med sine aktiviteter uden for skolen. Det er ikke noget, som skolen hverken kan eller skal planlægge for større elevgrupper", skriver Christine Antorini i en mail til folkeskolen.dk.

Hvis skolelederen vurderer, at undervisningsfritagelse for nogle elever kan bidrage til at skabe a- og b-hold, kan han eller hun lade være med at give eleverne fri, skriver undervisningsminister videre.

Ministeriet slår fast: Grundloven giver ikke mulighed for brugerbetaling

Med ministerens udtalelser er der noget, som tyder på, at skolen på amager - Skolen ved Sundet - må droppe sine planer om at lade forældrene påtage sig undervisningspligten for deres børn i nogle timer om ugen, for at det så bliver muligt for det lokale fodboldakademi at opkræve betaling for at træne børnene i skoletiden.

Har ikke noget at gøre med foreningssamarbejde

Et af Skolen ved Sundets argumenter for at søge tilladelse til at fritage sine elever fra undervisningen, er skolereformens krav om samarbejde mellem skole og lokale foreninger. Foreningstilbuddene er dyre, og skolen har ikke penge til at betale, for at et tilbud som fodboldtræningen bliver gratis for alle.

Skoleledelsen har forberedt forældrene på, at en generel konsekvens af skolereformen kan blive, at elever frem over ikke vil få en helt ens skolegang. Foreningstilbud som for eksempel træningen på det lokale fodboldakademi vil kun være for de, hvis forældre har råd eller lyst til at betale.

Christine Antorini slår fast, at samarbejder med foreninger og undervisningsfritagelse for enkelte elever ikke har noget med hinanden at gøre, men hun forholder sig ikke til, om skoleelever frem over vil få forskellige skoledage.

"Fritagelsen fra undervisningen har ikke noget at gøre med de samarbejder med lokalsamfundets foreningsliv, som skolerne med folkeskolereformen er blevet forpligtet til at opsøge. Her skal skolerne samarbejde med lokalsamfundet om undervisningen i folkeskolen efter Fælles Mål for folkeskolens fag og emner," skriver hun.

Forælder raser: Brugerbetaling er synd for børnene

 

Powered by Labrador CMS