Anmeldelse

Fantastisk form

Sjældent har jeg været så begejstret for at læse en bog til begynderundervisningen i dansk, som jeg er blevet med ”Otto og Lea”. De indbyggede opgaver er en lille genistreg.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Min begejstring skyldes ene og alene den form, bogen har. Der er undervejs i teksten lagt forskellige læseforståelsesopgaver ind direkte i teksten. Det drejer sig for eksempel om ”Kan du huske, hvad Lea har med? Hun har en kjole med, og hun har en bikini med. Hun har et par sol-briller og en hat med. Hun har også et par ? med”. Eleverne skal udfylde pladsen med spørgsmålstegnet. For at kunne det skal de faktisk kunne huske hele fem sider tilbage i bogen og vide, at Lea også pakkede et par sandaler i tasken.

Fakta:

Titel: Otto og Lea

Forfatter: Charlotte Karrebæk

Illustrator: Oliver Streich og Els Cools

Pris: 115

Sider: 80

Forlag: Dansklærerforeningen

Hvorfor så begejstret over det? kunne man spørge. Netop opgaver af denne type sikrer i højere grad, at eleverne er nødt til at arbejde med at skabe mening i det læste og arbejde med strategier, som gør dem i stand til at svare, når de møder er spørgsmålstegn.

Der er også andre typer af rebuslignende læseforståelsesopgaver i ”Otto og Lea”. Det kan være rimopgaver og opgaver med forskellige farvekoder.

Bogen kan læses som en frilæsningsbog for de dygtige læsere, som sikkert også vil glæde sig over at blive udfordret i forhold til forståelsesdelen i teksten, men bogen egner sig også fint til undervisningsbrug, hvor læreren kan nøjes med at bruge enkelte kapitler eller arbejde intensivt med de fine illustrationer, som er med til at understøtte elevernes læsning af bogen.

Indholdet i bogen er de gammelkendte emner som to børn – en pige og en dreng på syv år, som går i 1. klasse - og deres bedrifter, så den reelle læser af bogen har gode muligheder for at identificere sig både med hovedpersonerne og temaerne som ferie, dyr og det at læse.

God fornøjelse til både store og små læsere.