Rapkunstneren Per Uldal ‒ bedre kendt som »Per Vers« ‒ får Modersmål-Prisen 2014

Ordekvilibristen Per Vers får modersmålspris

Prisen for godt sprog, Modersmål-Prisen, går i år til rapperen Per Vers, der blandt andet er kendt for at holde rappede foredrag på skoler rundt om i landet. "Per Vers giver det danske sprog højstatus i en ungdomskultur", lyder det i begrundelsen fra Modersmåls-Selskabet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Per Vers viser os, at det danske sprog kan alt, for Per Vers kan alt med det danske sprog. Per Vers styrker sproget. Per Vers udvikler sproget. Vi låner alle sammen ord og udtryk fra andre sprog og kulturer. Per Vers har lånt en hel genre og fordansket den. Per Vers spreder sprogglæde ved at lege med det danske sprog. Per Vers giver det danske sprog højstatus i en ungdomskultur. Sprogglæden smitter. Derfor får Per Vers Modersmål-Prisen 2014", skriver Modersmåls-Selskabet i en pressemeddelelse.

Per Vers er en ordkunstner

"Per Vers er en rapkunstner, en ordkunstner, en ordjonglør, en omvandrende rimordbog, en sprogtroldmand og en usædvanlig sproglig begavelse. For Modersmål-Selskabet er Per Vers også en rollemodel. Per Vers er sprogligt kreativ og innovativ, sådan som vi har brug for det, sådan som man kun kan være det på sit modersmål", står der videre i pressemeddelelsen.

Rappede foredrag på skoler

"Per Vers holder rappede foredrag på folkeskoler, på gymnasier, på højskoler og andre uddannelsesinstitutioner, i fængsler. I Folketinget, for Dansk Sprognævn og i DR. Han indfletter tilhørernes spontane ordforslag i meningsfyldte dansksprogede rimdigte, ord'lympiske lege eller ord'kideer. "Jeg elsker ord, og jeg elsker at nærstudere alle de sætninger, man får smidt i hovedet på vej gennem hverdagen", udtaler han til en avis. Hans nye plade er sproglig DNA. Derfor får Per Vers Modersmål-Prisen 2014".

Mere end en rapkunstner

"Per Vers er mere end en rapkunstner. Per Vers deler rundhåndet ud af sin begejstring for det danske sprog. Per Vers udfordrer sine egne grænser. Han holder båltaler, rapper til fordel for kræftramte unge, er på vej med en optræden på Det Kongelige Teater. På hans initiativ udkommer albummet Rødder, hvor 10 rappere tolker 10 gamle danske digte. Per Vers iklæder det talte sprog en ny sprogdragt i en moderne kommunikationsform. Per Vers skaber ny bevidsthed om vigtigheden af det danske sprog. Derfor får Per Vers Modersmål-Prisen 2014".

Prisoverrækkelsen på Gladsaxe Gymnasium

Prisoverrækkelsen vil ske den 10. september klokken 17 på Gladsaxe Gymnasium, hvor den tidligere Gladsaxe Teatersal nu er en del af gymnasiet. Alle er velkomne, skriver Modersmål-Selskabet. Adgangen er gratis, men forhåndstilmelding er nødvendig. Tilmeld dig på sek@modersmaalselskabet.dk

Sidste år gik prisen til havemanden og forfatteren Søren Ryge Petersen, og året før modtog oversætteren og forfatteren Niels Brunse Modersmåls-Prisen.