"Jeg bliver rubriceret anderledes end mine forgængere, og det er for mig uforståelig forskelsbehandling”, siger den pensionerede tjenestemand, Else Vad Jeppesen, hvis sag DLF har prøvet ved Højesteret.

DLF taber sag om tjenestemands-pension

Lærertjenestemænd kan miste op mod 5000 kroner årligt af deres pension, efter at DLF har tabt sagen om den såkaldte høkerregel i Højesteret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uenigheden mellem Danmarks Lærerforening og statens moderniseringsstyrelse handler om, hvordan tjenestemænds pension skal beregnes. I 2002 overgik tjenestemændene til den kommunale lønskala. Derfor aftalte DLF dengang med KL den såkaldte 'høkerregel' om, at tjenestemændenes pension blev fastsat efter den kommunale skala for pensionsberegning, inden man beregnede deres statslige tjenestemandspension. 

Lærere kan miste tusindvis af pensionskroner

Højesteret har nu afgjort, at høkerreglen tolkes anderledes, og at det dermed er Moderniseringsstyrelsens egen beregningsmetode, der gælder. Det er en økonomisk fordel for nogle tjenestemænd, men en ulempe for andre. Nogle vil blive rundet nedad i pension, mens andre bliver rundet op.

DLF anker dom til Højesteret for at beskytte tjenestemænd

Formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, er skuffet over Højesterets beslutning.

"Det er vores opfattelse, at dommen overser de bestemmelser i de kommunale aftaler, som blev aftalt i 2002, hvor "Høkerreglen" blev indført, samt at højesteret burde have ladet det administrative kaos i statens administration komme pensionisterne til gode. Vi er dog nødt til at tage højesterets afgørelse til efterretning", siger han.

Pensioneret tjenestemand er forundret over afgørelsen

Da Else Vad Jeppesen skulle pensioneres i 2009, afviste den statslige personalestyrelse at lade hende hoppe op det pensionstrin, som hendes pension i henhold til høkerreglen skulle beregnes efter. Det betød, at hun fik 5000 kroner færre om året.

Hun gik til DLF, som valgte at føre hendes sag ved Østre Landsret. Med stadfæstelsen i Højesteret er der ikke flere ankeinstanser tilbage, og Else Vad Jeppesen må derfor affinde sig med, at hun ikke får så høj en pension, som hun var blevet stillet i udsigt.

Ny dom: Tjenestemænd skal pensioneres fra lavere løntrin

"Jeg synes, det virker underligt, at en procedure som har været brugt i mange år, lige pludselig ikke gælder længere. Jeg bliver rubriceret anderledes end mine forgængere, og det er for mig uforståelig forskelsbehandling", siger Else Vad Jeppesen, der dog glæder sig over opbakningen fra DLF.

"Min fagforening har jo lagt kræfter i og gjort et stort stykke arbejde i den her sag, og det skal de have et skulderklap for".  

 

Powered by Labrador CMS