Danskere på højt niveau

Men flere hundrede tusinde har brug for at dygtiggøre sig

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danskernes færdigheder er helt i top, når det gælder dokumentforståelse og regning, men knap så gode, når det drejer sig om læsning.

Det fremgår af en ny rapport, 'Danskernes læse-regne-færdigheder', som Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut offentliggjorde 23. juni. Rapporten er baseret på den danske deltagelse i en international undersøgelse, der dækker 20 lande.

I regning og dokumentforståelse ligger danskerne på en anden- og tredjeplads. I læsning på en ottendeplads.

'Det er værd at bemærke, at Danmark og de andre nordiske lande ligger godt placeret, fordi folk under 45 har gode færdigheder', understreger Torben Pilegaard Jensen, der er ansvarlig for den danske del af undersøgelsen.

Med alderen aftager færdighederne. Det gælder i alle lande. Men når danskerne ligger på et højt niveau, skyldes det først og fremmest færdigheder erhvervet i de unge år.

Torben Pilegaard peger på, at der er en meget stor gruppe, hvis færdigheder ikke er tidssvarende. 200.000-300.000 danskere befinder sig på det laveste færdighedsniveau og op mod 1,3 millioner på de to laveste niveauer ud af fem. De kan have svært ved at klare sig i et moderne samfund.

'Den gruppe har brug for at blive bedre, at få løftet deres færdigheder. Der ligger en stor opgaver', siger Torben Pilegaard og understreger, at en stor del af dem, der har svært ved at læse og regne, befinder sig uden for arbejdsmarkedet.

Det er fælles for alle de nordiske lande, er der er meget lille spredning i den voksne befolknings færdigheder. Der er få rigtigt dårlige og rigtigt gode læsere.

'Det skyldes, at alle sikres et ensartet forløb i folkeskolen. Spredningen er større i lande med et mere elitært skolesystem', siger han.ipe