Balle: Lærerne gik glip af stor lønforhøjelse

I foråret var der kun én vej for arbejdsgiverne: ”De ville have deres vilje igennem”, sagde den afgående formand for Skolelederforeningen i dag i sin mundtlige beretning. Til gengæld kunne lærerne angiveligt have fået en "klækkelig lønforhøjelse", hvis de var gået ind på KL’s præmisser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Balle holdt tidligere i dag sin sidste mundtlige beretning som formand for Skolelederforeningen. Han gav indledningsvis en opsummeriende beskrivelse af det, han kalder en god stærk forening, han med ro i sindet kan give videre til et nyt formandskab. Herefter bed Balle til bolle:

"Moderniseringen af den offentlige sektor buldrer derudaf. Finansministeren sidder ved bordenden i rigtig mange af de reformforhandlinger, som regeringen ruller ud. Det var også gældende i forårets opgør med lærerne. Regeringen og KL var ikke blot velforberedte, de var også stålsatte på, at nu skulle det være. De havde talt sammen om det i mange år, og nu holdt den ikke længere. Vi kunne hurtigt i forløbet se, at der kun varenvej for arbejdsgiverne. De ville have deres vilje igennem! Ærgerligt, at det ikke lykkedes at lave en aftale. Ærgerligt for skolen og ærgerligt for lærerne. KL havde en hel kurv med gaver til lærerne, siges det, hvis de havde indgået konstruktivt i forhandlingerne - på KL's præmisser - forstås. Bl.a. gik lærerne glip af en klækkelig lønforhøjelse", sagde Anders Balle.

Valgdrama om næstformandsposten i lederforeningen

Urimeligt hvis ledelsen bliver efterladt

Anders Balle referede en medlemsundersøgelse, hvoraf det fremgår, at 9 ud af 10 skoleledere oplever lærerne som den vigtigste gruppe i forhold til reformens succes.

"Vi skal have respekt for lærernes følelser og oplevelse af situationen, og vi skal selvfølgelig arbejde med det, i fornødent omfang, men vi skal ikke tøve i reformarbejdet. Her må og skal professionalismen sejre", sagde skolelederformanden. Og understregede, at det må være op til den kommunale ledelse at give skolelederne opbakning til arbejdet på skolerne:

"Det er ikke blot urimeligt men også utilgiveligt, hvis der er ledelser, som føler sig ene og efterladt på et sidespor i det vigtige og ofte sårbare arbejde med implementering af reformen". 

Det øgede ledelsesrum giver ifølge Balle:

"Flere konkrete ledelsesopgaver, der stiller store krav til ledelserne om prioritering af arbejdet, ligesom det stiller krav om at inddrage flere medarbejdere i ledelsesarbejdet. Professionelle medarbejdere er i høj grad selvledende. Det har lærerne rigtig gode erfaringer med. Det skal de selvfølgelig blive ved med", sagde Anders Balle, der mente, at det nye for mange bliver, at det skal ske i mere forpligtigende fællesskaber.

Urimeligt lange dage Ledelse er det helt afgørende, hvis skolereformen skal blive en succes. Anders Balle delte ledelse op i to kategorier: Ledelsens kompetence og mængden af ledelse.

"Jeg ved, at rigtigt mange af jer har en urimelig lang arbejdsdag i disse tider. Der er mange steder behov for at helt konkret at vurdere, om der er ledelsesmanpower nok, til en succesrig gennemførelse af reformen. Jeg vil opfordre alle jer tillidsrepræsentanter til at tage en drøftelse med jeres chef om dette", sagde Balle, der også understregede, at foreningen centralt vil følge udviklingen.

Paradoksal konflikt Skolelederforeningen er medlem af Lærernes Centralorganisation og var dermed part i forårets konflikt. Om det faktum, at lederne var i konflikt uden at være udtaget til lockout, sagde Anders Balle:

"En paradoksal situation at være i konflikt for vore medarbejderes arbejdstidsforhold. Det er den værst tænkelige situation, som jeg kan forestille mig, vi kunne komme i. Det gav da også særdeles store dønninger og protester blandt landets skoleledere. Og så skulle vi oveni købet betale konfliktkontingent. Det var mere, end vi skoleledere kunne kapere", sagde Balle. Den enkelte leder undgik at betale ekstra kontingent, fordi foreningen kunne betale de øgede udgifter fra centralt hold.

Skolelederne vil ikke betale konfliktkontingent

Med lovindgrebet fortsatte skoleledernes overenskomst uændret, selvom KL havde stillet krav om "væsentlige forringelser vedrørende blandt andet øverste leders ansættelsesforhold".

"Det gav ro et par år, men vi er jo allerede nu i færd med at forberede de næste overenskomstforhandlinger i 2015", berettede Anders Balle.

Anders Balle har været formand siden dannelsen af Skolelederforeningen i dens nuværende form. Han sluttede med at takke for samarbejdet. Han glæder sig til en mere rolig dagligdag, omend det vil blive et savn at undvære det daglige samarbejde, men også:

"Hele virakken og det at være der, hvor tingene sker".

Skolelederkandidater vil ud af DLF