En kommende diskussion, som tillidsrepræsentant Niels Groth skal have med sine kollegaer, er, hvorvidt forældre kan ringe til lærerne uden for arbejdstid. Det er mange vant til at kunne i dag, men sådan skal det ikke være fremover, mener han.

Stort forældrepres

Strandvejsskolen i København efter 1. august 2014. Der er høje krav fra forældrene. Derfor frygter arbejdsmiljørepræsentanten, at lærerne går hjem og forbereder sig ekstra.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Strandvejsskolen i København er fremtidens forberedelse og arbejdstid de spørgsmål, der optager lærerne mest, fortæller skolens tillidsrepræsentant, Niels Groth.

»Hvordan bliver det med den nye arbejdstidslov? Får vi nogle ordentlige forhold at arbejde under? Bliver der placeret nok tid til, at man kan lave ordentlig forberedelse, både alene og med kollegaer?« spørger Niels Groth og understreger, at lærerne med forårets konflikt i baghovedet har svært ved at være konstruktive i forhold til både arbejdstid og skolereform.

»Vi taler om, at vi med forårets konflikt blev sat uden for døren, og samtidig vil man have os til at spille med på en meget stor reform af folkeskolen. Folk har det generelt svært med det«, siger Niels Groth og fortæller, at det er noget, der bliver diskuteret meget på møderne i faglig klub.

»Vi er nødt til at gå på to ben, forstået på den måde at vi skal være meget opmærksomme på vores kommende arbejdsforhold og stille krav til, at der er ordentlige muligheder for forberedelse. Det andet ben er at være konstruktive medspillere i forhold til reformen - hvad kunne være en god ide at tage fat på i starten af reformen? Det forstår lærerne godt, men det er en vanskelig øvelse, som kræver flere møder, før vi får tygget os igennem«, siger Niels Groth.

Han og kollegaerne er endnu ikke nået nok ned i materien endnu til at tale om de gevinster, der kan være ved i højere grad at være på arbejdspladsen og arbejde mere forpligtende sammen i team.

»Min holdning er, at det er en gevinst, at man kan få lavet et mere organisk teamsamarbejde, men det kræver ledelse for at få det kvalificeret«.

Forberedelsen bliver en udfordring

Et kernepunkt er fremtidens forberedelse, hvor Niels Groths kollegaer alle har deres bekymringer inden for deres fag.

»Et par musikkollegaer sagde til mig: Hvornår kan vi sidde og øve på klaveret, hvis der er undervisning? Det er jo noget, vi plejer at gøre derhjemme«. Niels Groth, der også er idrætslærer, har selv samme overvejelser inden for sit fag. Her er der ofte mange eksterne brugere, som har brugt skolens idrætsfaciliteter inden for skoletiden. Det kan derfor blive svært med teamforberedelse, hvor Niels Groth og kollegaerne typisk vil afprøve ideer i salen.

Kay Petersen, der er arbejdsmiljørepræsentant på Strandvejsskolen, tror også, at den øgede undervisningstid og deraf følgende mindre tid til forberedelse vil blive en udfordring for nogle af kollegaerne.

»Nogle af lærerne oplever et meget stort forældrepres. De stiller store krav til skolen og lærerne, og jeg frygter, at der er nogle af lærerne, der vil gå hjem og fortsætte med forberedelsen for at kunne leve op til de krav«, siger han.

Må forældre ringe om aftenen?

Selvom møderne i faglig klub indtil videre har kredset om de overordnede rammer for arbejdstiden, så bliver der også små detaljeorienterede ting, som Niels Groth på et tidspunkt skal diskutere med kollegaerne. For eksempel en telefonstrategi om, hvornår forældre kan få fat i lærerne, og om det skal være muligt uden for arbejdstiden.

»Jeg har min egen telefonstrategi, og den kommunikerer jeg til mine forældre. Der er ikke nogen, der skal ringe til mig privat. Forældre kan lægge en besked på skolen, og så skal jeg nok kontakte dem. På det punkt er jeg den specielle, for mange af kollegaerne siger til forældrene, at de altid kan ringe. Nogle lærere bliver ringet op tit, og det skal vi væk fra«, siger tillidsrepræsentanten.