Madkampen skal vække elevernes nysgerrighed og lyst til at lære om sundhed, mad og måltider.

Madkamp skal vække elevernes madglæde

De indledende runder i Madkamp – DM i hjemkundskab bliver til september skudt i gang med tilbud om gratis efteruddannelse til hjemkundskabslærerne. De skal rustes, så de kan hjælpe eleverne med at finde madglæde og lyst til eksperimentere med råvarer.

Publiceret

OM MADKULTUREN

Madkulturen er etableret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri. Visionen er at styrke madkulturen i Danmark gennemforskellige projekter og fokusområder. DM i hjemkundskab er etinitiativ under fokusområdet Bedre mad til næste generation.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Knivene skal slibes, og gryderne findes frem, for til foråret bliver danmarksmesterskabet i hjemkundskab afgjort mellem landets skoler, men allerede nu begynder træningslejrene for hjemkundskabslærerne og senere på året kommer eleverne med.

"Mange børn er ikke med i køkkenet derhjemme, og vi vil gerne være med til at give børnene nogle grundlæggende madkompetencer. Undervisningsforløbene skal skærpe børnenes madmod og -lyst", fortæller direktør i Madkulturen Judith Kyst om projektet. Det er Madkulturen, der står bag ved projektet, og det er deres tanke i samarbejde med professionshøjskolerne at vise, at hjemkundskabsfaget kan noget særligt, og at det er et vigtigt led for unges maddannelse - og i sidste ende styrke fagets status.

"Mad er mere end bare kost og ernæring, det er også socialt samvær når vi spiser sammen", siger Judith Kyst og henviser til, at hjemkundskab er meget mere end madlavning. Det er også et fag, der kan inddrage matematik og samfundsfag.

Kurser til hjemkundskabslærerne Madkampen løber over tre runder. I september og oktober kan hjemkundskabslærerne komme på gratis efteruddannelseskurser på seks professionshøjskoler. Her bliver underviserne introduceret til årets tema, korn og sundhed, og hvordan undervisningsforløbet kan tilrettelægges.

Temaet kredser om sundhed, da det er et af de fælles mål i hjemkundskab. Korn er valgt, fordi det er en god, klassisk råvare, der kan anvendes i uendelig mange kombinationer. Derudover er det muligt for eleverne at komme ud og se produktionen. Tidligere år har æblet og kartoflen været omdrejningspunktet for elevernes innovative udfoldelser.

Millioner til hjemkundskab

Smag og tværfaglighed en del af undervisningen Fra efterårsferien og frem til 1. februar skal eleverne øve sig i at udvikle sund og velsmagende mad med korn gennem undervisningsforløb tilrettelagt af læreren. Efterfølgende vil mesterskabet blive afgjort ved regionale semifinaler i uge 9, 2014 og en national finale i uge 11, hvor både elevernes mad, men også tværfaglighed bedømmes.

"Eleverne bliver ikke kun bedømt på, om maden smager godt, men også om de for eksempel kender til forskellige kornsorter, kornets historie og samfundsmæssige betydning", siger Judith Kyst.

Madkamp - DM i hjemkundskab arrangeres af Madkulturen i samarbejde med professionshøjskoler, Hjemkundskabslærerforeningen og Læreruddannelsernes Hjemkundskabslærerforening ud fra et fælles ønske om at styrke faget hjemkundskab og den næste generations kendskab til og kundskaber inden for mad- og måltidsområdet. Derudover har Nordea-fonden støttet projektet økonomisk. Tilmeldingsfristen til de gratis kurser er efter først til mølle-princippet.