"Der skal ikke nødvenligvis føres en separat beskæftigelsespolitik for personer med handicap", siger seniorforsker Jan Høgelund fra SFI.

Handicappede med læseproblemer har svært ved at få job

Ikke alene har danskere med helbredsmæssige handicap oftere svært ved at læse eller stave end personer uden handicap. Det har også sværere ved at få et job end ikke-handicappede med læseproblemer. Det viser en ny rapport fra SFI.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læse- og skrivevanskeligheder er tilsyneladende en større forhindring på vejen til at få et arbejde for personer med helbredsmæssige handicap end for dem, der ikke har problemer med at tyde ord og sætninger. Mens kun 28,3 procent af de handicappede, der har svært ved at læse, har et job, gælder det 46,7 procent af de handicappede uden læse- eller skivevanskeligheder.

Beskæftigelsesandelen er altså 18,4 procentpoint for dem med læse- og skrivevanskeligheder end for dem, der ikke har dette problem. De tilsvarende tal for personer uden handicap er 69,4 og 78,1 procent. Her er forskellen med andre ord kun på 8,7 procentpoint.

Flere danskere har fået et medfødt handicap

Blandt personer uden helbredsmæssige handicap har 6,2 procent svært ved at læse eller stave. For personer med handicap er andelen 15,3 pct. Denne andel er højere end i 2010. Dengang var den på 12 procent.

Efteruddannelse skal give handicappede en bedre chance for job

Det er altså ikke kun helbredsmæssige problemer, som har betydning for, om personer med handicap kan finde et job. Det hænger også sammen med basale uddannelsesfærdigheder.

Dermed ser det ud til, at der er et beskæftigelsesmæssigt potentiale i at reducere vanskelighederne med at læse og skrive for personer med handicap. Det kan eksempelvis gøres gennem efteruddannelse, forklarer seniorforsker Jan Høgelund, som er medforfatter til rapporten "Handicap og beskæftigelse - udviklingen mellem 2002 og 2012".

Handicappede oplever et fald i brugen af specialundervisning for voksne

"Både for personer med og uden handicap kan efteruddannelse øge læse- og skrivefærdigheder og dermed give bedre chancer på arbejdsmarkedet. Der skal ikke nødvenligvis føres en separat beskæftigelsespolitik for personer med handicap. At kunne læse en bog og skrive et brev har i mange tilfælde ikke noget med helbred at gøre", siger Jan Høgelund.

Tilføjet kl. 8.45:

Stig Langvad, formand for Danske Handicap-organisationer, DH, siger til DR ligetil, at skolerne glemmer at stille krav til børn med handicap.

"Man kommer til at skabe et nederlag på den lange bane, fordi børnene ikke bliver lige så gode til at læse og skrive, som de kunne være blevet", siger Stig Langvad.

Fald i beskæftigelsen for mennesker med større handicap

Rapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, belyser beskæftigelsesudviklingen for personer med handicap og sammenligner udviklingen med personer uden handicap i perioden 2002 og frem til 2012.

Flere mænd end kvinder med handicap har et job

Beskæftigelsen er faldet for både personer med og uden handicap. Mellem 2010 og 2012 har beskæftigelsen ikke ændret sig væsentligt - hverken for personer med eller uden handicap. For personer med et større handicap er beskæftigelsen derimod faldet med 4,2 procentpoint mellem de to år.

Rapporten belyser desuden psykisk trivsel, jobsøgningsaktiviteten, modtagelse af overførselsindkomster og holdningen til personer med handicap. Der er også fokus på, i hvilket omfang udvalgte mål i VK-regeringens (2001-2011) beskæftigelsesstrategi for personer med handicap er opfyldt.

Læs rapporten via linket til højre.

 

Læs mere

Rapporten "Handicap og beskæftigelse - udviklingen mellem 2002og 2012"