Lærere og forældre på Rundhøjskolen frygtede længe, at deres kamp for at bevare Rundhøjskolen var forgæves, men til sidst lykkedes det at få politikerne til at lytte, og så måtte lærer Bine Herold i al hast skrive en ny slutning til sin bog.

Lærer skriver bog om kampen for sin lukningstruede skole

I et halvt år følte lærere og forældre på Rundhøjskolen i Aarhus, at de talte for døve ører, når de forsøgte at overbevise politikerne om, at det var en dårlig ide at lukke skolen. I en ny bog beskriver en lærer forløbet, fordi andre kommuner kan lære af det.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bine Herold sad som beskikket censor i Odense og var langt væk fra alle kollegerne, da hun fik at vide, at et byrådsflertal ville lukke hendes arbejdsplads i det sydlige Aarhus. Det var i foråret, og hun besluttede straks, at det ikke skulle få lov at gå stille af sig.

Skoleforlig i Aarhus lukker tre skoler

Det var hun ikke ene om. En gruppe forældre iværksatte en massiv kampagne for at redde skolen og fremlagde blandt andet beregninger, som tegnede et andet billede af økonomien, end det kommunen lagde til grund for at nedlægge skolen.

"Der var noget helt galt i den måde, politikerne argumenterede på. De blev ved med at sige, at de skulle spare, men de kunne ikke begrunde, hvorfor netop Rundhøjskolen skulle nedlægges", siger Bine Herold.

Frygtede at vende tilbage til ustabile tilstande

Allerede mens Bine Herold sad i Odense, fik hun ideen til at skrive bogen "Kampen for Rundhøjlivet". I bogen fokuserer hun på det forkerte i at lukke en skole, som blandt andet har vundet en pris for det bedste sundhedstiltag i Danmark, fordi den har fundet penge til en times daglig idræt i sit budget uden at skære i undervisningstimerne.

Skolen ligger i et område med mange boligblokke, som tidligere var præget af bander, utryghed og problemer med tosprogede familier. Men gennem et tæt samarbejde med boligforeningen og institutionerne i skoledistriktet har Rundhøjskolen været med til at løfte kvarteret.

"Jeg har skrevet bogen for at fortælle historien om Rundhøj, og det vi har kæmpet for. Jeg bor selv i nærheden af Gellerupparken, hvor man skal i gang med en helhedsplan for at styrke området. Det har man arbejdet med i mange år i Rundhøj, og vi frygtede, at man ved at lukke skolen ville vende tilbage til noget, der var engang".

Anmeldelse: Kampen for en skole

Ser på skolen med friske øjne

Bine Herold har kun været lærer på Rundhøjskolen siden 2011. Men netop fordi hun ser på skolen med friske øjne, betegner hun sig selv som den rette til at skrive bogen.

"Fordi jeg ikke er lullet ind i skolens rutiner, kunne jeg lettere se, hvad der ville gå tabt, hvis skolen blev nedlagt. Her gør man det, man siger, så da skolen besluttede sig for bevægelse for alle, fik man det implementeret i dagligdagen. Hvis jeg har problemer med en elev, bliver jeg taget med på råd. Det er ikke bare skolelederen, der bestemmer, hvordan det skal være".

Samtidig er der en stor opbakning til skolen fra lokalområdet.

"Der er et samspil mellem lærere, pædagoger og lejlighedskoordinatoren, som støtter socialt sårbare børn i lokalområdet, så vi kan let få en uformel snak om børnene. For mig er det sådan, et skoleliv skal være".

Beslutningen var truffet uanset hvad

Selv kalder Bine Herold bogen for en subjektiv dokumentation, som var tænkt som et partsindlæg op til den endelige beslutning om skolestrukturen. Den skulle træffes på et byrådsmøde i december, men lige så hurtigt politikerne besluttede at lukke Rundhøjskolen i foråret, lige så hurtigt meldte de ud i november, at skolen skulle bevares.

Forældre-engagement redder lukningstruet Aahurs-skole

Den politiske kovending betød, at Bine Herold måtte skrive bogens slutning om i sidste øjeblik. For selv om Rundhøjskolen overlever, ville hun have bogen ud.

"Det er vigtigt for mig at få sat ord på det politiske misk-mask og de hurtige beslutninger, vi har været igennem. For eksempel sagde vores skolerådmand inden høringsfasen, at beslutningen var truffet uanset hvad. Man var overhovedet ikke interesseret i at lytte til borgerne".

I bogen kalder hun det magtarrogance.

"Når politikere vil ændre skolestrukturen, bør de tage sig tid til at finde ud af, hvilke skoler der skal nedlægges, og det uanset om det er i Aarhus eller i Kerteminde. Ændringer bør være gennemtænkte og bæredygtige, men i skolen oplever vi gang på gang, at nye forslag skal gennemføres i morgen. Det er uholdbart for os alle, så heldigvis lykkedes det os at gøre politikerne klogere".

Lærere følte sig forrådt af deres egen forening

Også Århus Lærerforening får nogle ord med i bogen. I efteråret 2011 pegede foreningen på, at der skulle lukkes skoler, så der blev sparet på mursten fremfor undervisning, og da forliget var på plads i foråret 2012, sagde formanden Søren Aakjær i Århus Stiftstidende, at han var skuffet over, at politikerne kun ville nedlægge tre skoler. De to andre er Vejlby Skole og Kolt Skole, som bliver nedlagt til sommer.

Århus Lærerforening foreslår skolelukninger

 

Lærerformand skuffet over blot tre skolenedlæggelser

Lærerforeningen havde ikke selv peget på konkrete skoler, og Søren Aakjær pointerede, at de skoler, det stod til at blev nedlagt, alle leverede høj kvalitet, og at lukningen skulle ses i et bredere perspektiv på strukturen. Alligevel var der blandt lærerne på Rundhøjskolen usikkerhed og tvivl, og mange følte sig svigtet af Århus Lærerforening. Usikkerheden opstod blandt andet, fordi foreningen gang på gang pointerede det gode samarbejde, den havde med forvaltningen om at give folkeskolen i Aarhus et løft.

"Dermed kunne man fristes til at føle sig forrådt af egen forening", skriver Bine Herold i bogen.

Verdens bedste skole i Rundhøj

På et spørgsmål om lærerforeningens rolle trækker Bine Herold vejret dybt og længe, inden hun siger:

"Den er svær. Efter at Rundhøjskolen blev reddet, har det lydt i medierne, at vi er skyld i, at vi ikke får et ordentligt skoleforlig i Aarhus, men det tager vi ikke på os. Det er ærgerligt, at en beslutning, der er god for mange, skal have de ord med i medierne, når grunden til, at vi blev truet af lukning var, at politikerne ikke tænkte sig om. Vi er ikke verdens bedste skole, men vi er verdens bedste skole i Rundhøj", siger Bine Herold.

Læs mere om bogen via linket til højre.

Læs mere

Kampen for Rundhøjlivet

Powered by Labrador CMS