10.000 kroner i tillæg til alle skoleledere

LC-Lederforum har forhandlet et tillæg på 10.000 kroner hjem til alle skoleledere i folkeskolen. Derudover stiger grundlønnen for nye ledere. Det er en del af skoleledernes nye, selvstændige aftale, som er løsrevet fra lærernes overenskomst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er en stor fordel for os, at vi har fået vores egen overenskomst, for det betyder, at det er os, der suverænt forhandler skoleledernes forhold. Samtidig giver det os ret til et tillidsmandssystem, som beskytter vores lokale forhandlere", siger Anders Balle, formand for Skolelederne.

KL gik efter at få afskaffet forpligtelsen til at ansætte de øverste skoleledere som tjenestemænd. Det lykkedes. Fremover kan kommunerne vælge at ansætte skolelederne på tjenestemandslignende vilkår, på åremål eller på kontrakt. Men ikke på overenskomst, som KL ellers ønskede.

"Det er meget sikrere at være ansat på kontrakt end på overenskomst. Samtidig har vi sikret, at det giver et tillæg på 15 procent oven i alle de andre tillæg plus et års fratrædelsesgodtgørelse. Det svarer til de kontrakter, de kommunale chefer er ansat på", siger Anders Balle.

Skolelederne var nødt til at give køb på kommunernes forpligtelse til at ansætte den øverste skoleleder som tjenestemand, vurderer Anders Balle.

"Forpligtelsen var alligevel ved at smuldre for os. På Bornholm er man for eksempel gået fra 12 til fire tjenestemandsstillinger i den seneste overenskomstperiode på grund af ændringer i skolestrukturen, så det gjaldt om at sælge systemet, mens det var noget værd. Vi har fået en fornuftig kompensation, men det holdt hårdt at få tillægget på 10.000 pensionsgivende kroner hjem", siger Anders Balle og understreger, at tillægget ikke kun går til den øverste leder, men til alle skolens ledere.

Alle nuværende skoleledere fortsætter med på den ansættelsesform, de har i dag.

"Viceskoleledere og afdelingsledere er typisk ansat på overenskomst, og det bliver de ved med at være", siger Anders Balle.

Nye ledere får mere i løn

Der ligger et lønløft til nye skoleledere i aftalen. Hidtil er afdelingsledere og konsulenter med ledelsesbeføjelser blevet ansat på løntrin 44. Fremover skal de begynde på mindst løntrin 46. Det øger afstanden til de højest lønnede lærere og gør det mere attraktivt at påtage sig et lederjob.

"Faktisk er stillingsbetegnelsen ikke længere kædet sammen med grundlønsforholdene. Nye ledere skal indplaceres ud fra en konkret vurdering af stillingsindholdet, men typisk vil afdelingsledere og konsulenter med ledelsesbeføjelser begynde på løntrin 46, viceskoleledere og skoleledere på 48 og 49 og skoleledere med flere institutioner under sig på løntrin 50. Her begynder områdeledere og distriktsledere også. Den del af aftalen får ikke den store betydning for de nuværende ledere, for de fleste ligger allerede på disse løntrin, men det giver nye ledere et løft", siger Anders Balle.

Alle får til gengæld glæde af de generelle lønstigninger. Stigningerne afhænger af KTO-forliget, som ikke er forhandlet på plads endnu, men Anders Balle forventer en lønstigning på mindst fem procent i 2008.

I aftalen mellem KL og LC-Lederforum er der afsat 2,5 procent til lokalløn for skoleledere, hvilket svarer til den hidtidige overenskomst. KL ville have afskaffet alle arbejdstidsregler for skoleledere, men her stod LC Lederforum fast.