Unge ordblinde kan lytte til bøger på deres mobiltelefon

Ved hjælp af en særlig mobil afspiller kan unge med læsevanskeligheder høre lydbøger på deres smartphone eller tablet-computer. Samtidig kan de følge med i teksten. Afspilleren virker også på Mac, computere og bærbare og skal få flere til at læse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Afspilleren E17 Mobil er tilgængelig for elever, der er godkendt som lånere hos Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, Nota.

"Når man logger sig på, har man hele vores bibliotek med flere end 18.000 lydbøger ved hånden. Afspilleren er en kæmpestor podcast af viden, og med få søgeord kan man dykke langt ind i et emne", fortæller Simon Moe, der leder afdelingen for viden og analyse hos Nota.

Man kan afprøve afspilleren uden login via linket til højre. Her får man blandt andet adgang til et 25 minutter langt kapitel fra Benjamin Zephaniahs "Gangsta Rap". Den engelske forfatter har skrevet flere end 20 bøger og er i øvrigt selv ordblind.

Afspilleren mere fleksibel end en almindelig lydbog

Afspilleren har knapper til at afspille og spole frem og tilbage med. Teksten dukker op i en rude og er synkroniseret med lyden. Er der tale om en tegneserie, ser man også billederne i ruden.

"Vores undersøgelser viser, at rigtig mange af vores unge ordblinde lånere følger med i teksten, og det er netop, hvad vi gerne vil have dem til, så de træner deres læsning. På den måde kan vi opfylde vores formål", siger Simon Moe.

Den mobile afspiller er mere fleksibel end en almindelig lydbog, fordi man kan have den med sig overalt. Afspilleren husker også, hvor langt man er nået, da den gemmer læserens position i bogen cirka hvert tiende sekund.

"Sidste år lånte vi 1,2 millioner lydbøger ud. Vi håber at rykke 400.000 af dem over til download og streaming, for det er dyrt at sende cd'ere med posten. Desuden vurderer vi, at cd'en forsvinder i løbet af tre-fire år", siger Simon Moe.

Det bliver obligatorisk for Notas ordblinde lånere at hente titlerne online fra 1. juli.

"Flere undersøgelser viser, at ordblinde er vant til at bruge computer. Nu da de også kan bruge smartphone, kan de høre bøgerne, uden at andre kan se, at de har brug for et hjælpemiddel. De kan for eksempel høre en bog, mens de cykler i skole".

E17 Mobil skal præsenteres for læsevejledere

Den mobile afspiller skal gerne føre til, at Nota får endnu flere lånere blandt læsesvage unge. Derfor vil Nota præsentere den for læsevejledere på konferencer rundt om i landet.

Derudover arbejder Nota på at koble sig på databasen hos Center for Undervisningsmidler, CFU, så lærere kan se, om en bog findes på Nota, når de søger efter undervisningsmateriale.

"Vi planlægger at udvikle et stempel sammen med CFU, så lærere straks kan få at vide, at de kan underviser flere elever med et materiale, fordi det også findes digitalt eller som lyd", siger Simon Moe, der glæder sig over, at stadig flere lærere finder vej til Nota.

Antallet af brugere steget med 25 procent

I 2011 steg antallet af brugere hos Nota med 25 procent, så det ved årsskiftet lå på 35.000. Det er pænt over de 30.000 brugere, Nota skulle nå ved udgangen af i år ifølge sin rammeaftale.

Det samlede udlån steg dog kun med 14 procent. Det skyldes, at flere meget unge ordblinde finder vej til Nota, og i gennemsnit låner de mindre end de synshandicappede, Nota henvendte sig til, dengang det hed Danmarks Blindebibliotek.

På trods af ordblindhed og synsvanskeligheder læser Notas brugere markant mere end resten af befolkningen. Mens 55 procent af Notas brugere dagligt læser lydbøger, læser kun 16 procent af befolkningen skønlitteratur dagligt.

Det er gratis at blive indmeldt i Nota, men man skal have et dokumenteret syns- eller læsehandicap. Derudover kan lærere blive medlem, så de kan følge med i, hvad der findes af materiale til målgruppen.

Læs mere om Mobil E17 via linket til højre.

 

Powered by Labrador CMS