EasyTube er en enklere måde at opleve YouTube på og ligger allerede på nettet i en foreløbig version.

Innovationscamp sætter fokus på teknologi til mennesker med handicap

YouTube light til udviklingshæmmede. En app til mennesker, der lider af højdeskræk. Og en app med sprogstøtte til ordblinde. Det er de tre teknologier, der skal udvikles på en innovationcamp, der afholdes i København i dag og i morgen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En gruppe softwareudviklere, programmører, grafikere, markedsføringsfolk, pædagoger og mennesker med handicap mødes på IT-Universitetet til campen, som den almennyttige forening. Socialt Udviklingscenter SUS har taget initiativ til. Centret gennemfører projekter, der skaber bedre livsvilkår for socialt udsatte medborgere og sikrer et sundt arbejdsmiljø for medarbejdere.

"Det er vores første innovationcamp om kommunikationsteknologi til mennesker med handicap i Danmark. Vi er samlet i 27 timer og skal arbejde koncentreret med at videreudvikle og teste tre konkrete teknologier", fortæller konsulent Maria Ahrensburg fra Socialt Udviklingscenter SUS.

Applikationer mod højdeskræk og til ordblinde

"Fobi - forbi" er en applikation, der tilbyder gratis og anonym behandling mod højdeskræk. Behandlingen foregår over ti gange ved, at man udfører en række øvelser, som man får beskrevet via enkle tekstbeskeder på mobilen. Programmet ved præcist, hvor langt man er kommet i sit behandlingsforløb, fordi man fra begyndelsen indtaster en personlig kode.

Skrivestøtte er en applikation, der hjælper ordblinde eller folk, som har svært ved at stave og skrive. Det gør den på to måder: App'en giver ordforslag, der kommer fra en stavekontrol, som kender reglerne for, hvordan dårlige stavere laver fejl. Desuden gør den det nemt at få læst ordforslag op i en sammenhæng, så brugeren kan tjekke det, han eller hun skriver

EasyTube til mennesker med handicap

På campen arbejder tre tværfaglige team med hver deres teknologi. I løbet af campen bliver de tre prototyper testet på brugere fra målgruppen og præsenteret for et panel, der kårer den mest innovative løsning.

Softwareudvikler Chris Topadoulis er en af dem, der er med på campen. Han har udviklet EasyTube, som er en light version af YouTube til mennesker med for eksempel udviklingshæmning eller hjerneskade.

"Jeg glæder mig især til at møde nogle af de brugere og pædagoger, der forhåbentlig skal bruge EasyTube. Jeg har arbejdet meget med udviklingen, så det bliver spændende at få nogle brugere til at teste det. Virker det? Kan de bruge det i det daglige", spørger Chris Topaloudis, der har udviklet EasyTube som en del af sit speciale på IT-Universitetet i København.

EasyTube er en enklere måde at opleve YouTube på. Den er bygget op om store og letgenkendelige ikoner, så man ikke behøver at kunne læse og skrive for at bruge den. Man kan både finde nye videoer og gense kendt videoindhold fra YouTube. EasyTube er gratis og ligger allerede på nettet i en foreløbig version.

Ny platform skal hjælpe sociale opfindelser på vej

Socialt Udviklingscenter SUS har også skabt en platformen Social+, der skal hjælpe gode idéer til nye løsninger på sociale problemer på vej.

Intelligente babysimulatorer, der hjælper unge med udviklingshæmning med at finde ud af, om deres drømme om at få børn er realistiske, er et eksempel på en social opfindelse. Via platformen hjælper eksperter i sociale opfindelser og innovation sociale opfindere med at gøre deres ideer til virkelighed, uanset om opfinderne er offentligt ansatte, frivillige, direktører eller bare helt almindelige danskere med en god idé.

"Der er behov for nytænkning i forhold til at løse sociale problemer. Ikke mindst nu, da der er økonomisk krise. Voksne, børn og familier med handicap, sindslidelser eller misbrug mærker mere end nogen andre, at der må spares på den støtte, som deres livskvalitet afhænger af.  Men historisk set er der ikke noget, der er bedre for innovation end en krise. Social+ vil hjælpe med at realisere gode ideer til, hvordan vi kan gøre tingene anderledes og bedre", siger Andreas Hjorth Frederiksen, som er leder af Social+.

Opfindelsescamps skal bringe ideer frem

Social+ vil ikke kun rådgive folk, der har gode idéer til sociale opfindelser. Platformen vil også hjælpe helt nye idéer frem gennem blandt andet sociale opfindelsescamps og events landet over.

"Vi tror på, at problemerne skal løses der, hvor de er. Derfor vil vi lave lokale tiltag, hvor professionelle, borgere, unge og gamle sammen med socialt udsatte kan opfinde løsninger, der matcher deres problemer", siger Andreas Hjorth Frederiksen.

EasyTube kåret som campens vinder

Tilføjet 23. april:

Det er ikke let at sammenligne en app til stavekontrol for ordblinde, en tilpasset version af YouTube og en app til at komme ud af sine fobier med. Men målt ud fra brugervenlighed, tilpasningsgrad og teknologisk modenhed var innovationscampens dommere ikke i tvivl om, at EasyTube skulle vinde.

Dommerne lagde blandt andet vægt på, at EasyTube kan betjenes med både tastatur, mus, scanner og en øjenstyret kontrolenhed.