"Det er nødvendigt at nedlægge skoler", siger Søren Aakjær, formand for Århus Lærerforening.

Mindst seks skoler i Aarhus står til at blive nedlagt

Seks navngivne skoler står til at blive lukket i alle fire scenarier i en analyse af skolestrukturen i Aarhus. Yderligere seks skoler bringes i spil, alt efter hvilken løsning byrådet vælger. Formanden for byens lærere er tilfreds med udspillet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I efteråret 2011 opfordrede formanden for Århus Lærerforening, Søren Aakjær, byrådet til at nedlægge skoler for på den måde at sikre kvaliteten af undervisningen. Nu ser det ud til, at han får sit ønske opfyldt.

Aarhus Kommune har i dag præsenteret en konsulentrapport med fire forslag, der alle indebærer, at Kolt Skole, Læssøesgades Skole, Sødalskolen, Vejlby Skole, Viby Skole og Vorrevangskolen nedlægges. Andre seks skoler er også i fare, afhængigt af hvilket forslag byrådet foretrækker.

"Det er forventeligt med 12 skoler på bruttolisten. Men jeg er overrasket over omfanget af rapporten. Alene bilagene er på 700 sidder, så konsulenterne har været grundige", siger Søren Aakjær.

Besparelser på op til 40 millioner kroner årligt

I det mest moderate scenario vil skoledistrikter blive tilpasset, så der sker en bedre udnyttelse af kapaciteten på udvalgte skoler. Men det vil ikke føre til den ønskede besparelse på driften på 10-15 millioner kroner.

Et andet scenario handler om bæredygtige skoler. Alle skoler skal i videst muligt omfang være minimum tresporede, og reglen om en maksimal klassekvotient på 28 elever skal - som i resten af analysen - udnyttes. I dag regner kommunen med op til 26 elever i klasserne. På kort sigt sparer kommunen 15-16 millioner kroner om året og på længere sigt for knap 40 millioner kroner ved at vælge denne løsning.

Politikerne kan opnå en besparelse i samme størrelsesordning ved enten at danne basis- og udskolingsskoler eller ved at reducere de 49 nuværende skoler til 11 nye skoledistrikter, hvor der undervises elever på flere matrikler. I den sidste version skal der lukkes ti skoler.

De forskellige forslag forudsætter anlægsinvesteringer fra nul kroner og op til 153 millioner kroner.

Hver nedlagt skole sikrer otte-ti lærerstillinger

Nu venter det politiske spil og dermed en hård tid for skolerne, forudser Søren Aakjær fra Århus Lærerforening. Men alternativet er, at kommunen skal spare 50 millioner kroner på anden vis.

"Der er ikke tale om en ny besparelse, og politikerne kan ikke finde alle pengene ved at nedlægge skoler. Men hvis de kan spare 15-20 millioner kroner på driften ved at nedlægge skoler, skal de ikke finde dem på undervisning og lærerstillinger. Vi har faldende elevtal, og allerede nu er der ledig kapacitet på nogle skoler, så det er nødvendigt at nedlægge skoler. For hver skole, der bliver nedlagt, sikrer vi otte-ti lærerstillinger", siger Søren Aakjær.

Besparelserne opnås alene på administration, skoleledelse og vedligehold af bygningerne, mens gevinsten ved større klasser tilfalder de resterende skoler.

"Det betyder, at man kan være to lærere på i en del af tiden, og det kan forhåbentlig motivere lærerne. Der er dog ingen tvivl om, at der bliver brug for færre lærere i Aarhus i de kommende år, men ved hjælp af skolenedlæggelser kan vi klare det med naturlig afgang", siger Søren Aakjær.

Lærerforeningen vil ikke udpege skoler

Rapporten sendes nu i offentlig høring frem til den 8. maj, inden der kan udarbejdes en byrådsindstilling.

"Vi har fået et solidt, teknisk forarbejde, men rapporten kan selvfølgelig ikke tage højde for en række lokale forhold omkring skolen. Opgaven her og nu er at lytte, for rapportens scenarier vil medføre lokale gener. Men genernes størrelse, og om de kan opvejes af fordele for den samlede skolestruktur, ønsker jeg at høre medarbejdere, forældre og andre parter nærmere om", siger børn- og ungeådmand Kristian Würtz (S).

Af de fire scenarioer hælder lærernes formand mest til det med bæredygtige skoler. Men han vil ikke blander sig i, hvilke skoler der bør nedlægges.

"Vores opgave er at stille principielle spørgsmål om blandt andet ledelse, elevsammensætning, faglokaler og skolestørrelser", siger Søren Aakjær.

I løbet af efteråret tager byrådet endelig stilling til, hvordan skolestrukturen skal se ud.

 

Powered by Labrador CMS