Der er fundet miljøgift på Hvalsø Skole

Undersøgelser har vist, at nogle af vindues- og dørpartierne på Hvalsø Skole i Lejre Kommune indeholder miljøgiften PCB. Det er svært at vurdere, hvor sundhedsskadeligt stoffet er for elever og ansatte på skolen, men skolen følger eksperters råd.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

PCB står for Polyklorerede bifenyler, og det er gruppe af industrikemikalier, som har været benyttet i byggerier fra cirka 1950 til 1976, og som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Stoffet er fundet i fugerne omkring vinduer og døre på skolen.

Skolen har informeret personale og forældre om situationen. I samarbejde med Lejre Kommune og Teknologisk Institut, som også står bag den tekniske undersøgelse, har skolen udarbejdet et informationsark med spørgsmål og svar. De sundheds-spørgsmål, som personale og elever derudover måtte have, sender skolelederen videre til embedslægen.

"Vi ønsker at belyse spørgsmålet om de sundhedsskadelige påvirkninger ordentligt uden at skabe unødig bekymring", siger skoleleder Kurt Sørensen.

Faglokaler er lukkede

Skolens træsløjd-lokale, hvor der er fundet den højeste koncentration af stoffet, er nu lukket, mens vinduer og døre bliver skiftet.

"I musiklokalet og metalsløjd, som ligger umiddelbart ved siden af træsløjd, har vi endnu ikke nogle konkrete målinger af koncentrationen af PBC. Vi tager dog ingen unødige chancer, og derfor undlader vi også at bruge de to lokaler til undervisning, indtil vi ved mere. Indtil renovationen er gennemført, benytter vi andre lokaler til undervisningen, og der er derfor ingen ændringer i elevernes mødetider eller skema", skriver skolen på hjemmesiden og i den information, som er blevet sendt til både forældre og ansatte på skolen.

Også i andre lokale er der fundet PCB, men i en lavere koncentration, og derfor skal døre og vinduer også her skiftes. Indtil det sker, vil man følge Teknologisk Instituts råd på området og lufte ekstra ud og gøre grundigere rent. Udskiftningen vil ske etapevis i løbet af de næste måneder, mens skolen i sommerferien vil blive renoveret.

"Kommunen har handlet hurtigt"

Hvalsø Skole og Lejre Kommune fik resultaterne af undersøgelsen i uge 8, hvor skolerne havde vinterferie, og nu er udskiftningsarbejdet i gang.

"Kommunen har handlet hurtigt", siger skoleleder Kurt Sørensen.

"Vi tager situationen meget alvorligt, og vi gør hvad der skal til for at sikre, at der ikke er nogen sundhedsrisiko for skolens elever og ansatte. Renoveringen kan give nogle praktiske udfordringer i forhold til undervisningen, men jeg har fuld tillid til, at skolens ledelse håndterer det både ansvarligt og professionelt", siger Lejre Kommunes borgmester Mette Touborg i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen af PCB-indholdet på Hvalsø Skole blev sat i gang efter en mediedebat om emnet, fortæller Kurt Sørensen, som kun har været leder på skolen siden årets begyndelse og derfor ikke har været med hele forløbet. Undersøgelsen viste i første omgang, at PCB-indholdet i fugerne ikke var alarmerende, men at vinduer og døre alligevel skulle skiftes på sigt. I forbindelse med overvejelserne om, hvordan affaldet skulle bortskaffes, opdagede Teknologisk Institut, at PCB-koncentrationen i sløjdlokalet alligevel var på et niveau, hvor der skal handles uden unødige forsinkelser, hvor det i andre lokaler var på et niveau, mens der på sigt skal gribes ind for at bringe koncentrationen ned.

Læs mere

Hvalsø Skole

Miljøstyrelsens anbefalinger om PCB