Thisted tager til genmæle i ordblinde-sag

I påskedagene truede fagforbundet 3F med at rejse en erstatningssag mod Thisted Kommune på vegne af en ordblind elev og hans forældre. Nu forlanger kommunen, at 3F enten sender en stævning eller meddeler, at der ikke bliver nogen sag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"De nævnte udsagn og den presseomtale, som 3F har stået bag gennem de seneste dage, er meget klare brud på de almindeligt gældende etiske spilleregler for samarbejde. Man starter normalt ikke en sag med at fremføre en række udokumenterede påstande", siger børne- og kulturdirektør Erik Holm og formanden for børne- og kulturudvalget i Thisted Kommune, Kristian J. Kristensen (S) i et brev, som forbundsformand Poul Erik Skov Christensen i 3F modtog i går.

I brevet efterlyser Thisted Kommune en stævning fra 3F.

"Påstanden om, at eleven skulle have været i 'et helvede af kedsomhed og ydmygelser' er så alvorlig, at den er på grænsen til det injurierende, står der blandt andet også i det tre sider lange brev", skriver Thisted Dagblad.

Sagen handler om 16-årige Mikkel Jensen, der ikke kunne læse et Anders And-blad efter 7. klasse. Men efter tre år på to efterskoler for ordblinde har han fået så meget styr på bogstaverne, at han til august begynder på en uddannelse til landmand. Derfor vil forældrene have kommunen til at betale de 110.000 kroner, de har brugt på at have deres søn på efterskole.

3F har i øjeblikket sagen til juridisk vurdering for at finde ud af, om der er belæg for at rejse et erstatningskrav mod kommunen. Det bør der være, mener forbundssekretær Ulla Sørensen fra 3F.

"Mikkel har lært at læse i løbet af de tre år, han har gået på efterskole. Det bør være nok til at bevise, at kommunen ikke har gjort nok", siger hun.

3F rejser ikke sagen, fordi drengens mor er medlem, men fordi mindst 100.000 af fagforbundets medlemmer læser dårligt. Derfor har 3F haft fokus på ordblindhed blandt voksne i flere år og har længe været på udkig efter en 'god' sag fra skoleverdenen.

"Normalt ser vi først ordblinde, når de som voksne bliver medlemmer hos os. Hvis denne sag kan føre til, at folkeskolerne gør mere for at hjælpe ordblinde børn, får vi ikke så mange medlemmer, der ikke kan læse og derfor heller ikke kan uddanne sig. Derfor er sagen principiel for os", siger Ulla Sørensen.

I Thisted er kommunen "meget klar til en debat om specialundervisning, men på et sagligt og fagligt grundlag", skriver Erik Holm og Kristian J. Kristensen og indkalder 3F og pressen til et orienterende møde næste fredag.

Hvis 3F vælger at stævne kommunen, er det så vidt vides første gang i Danmark, forældre sagsøger en kommune, fordi deres barn ikke har lært at læse.

Powered by Labrador CMS