Eda fra 3.b på Abildgårdskolen i Odense har som en del af heldagskolen tyrkisk på skoleskemaet i 2 ud af 35 ugentlige lektioner.

Viceskoleleder: Elevflytninger er ikke racisme

I dag går en større andel af elever med etnisk minoritetsbaggrund på de private og frie grundskoler, end det er tilfældet for de etnisk danske. Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen begrunder familiernes fravalg af folkeskolen med ’småracisme og hensynet til islam’.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dansk Folkepartis børne- og undervisningsordfører Alex Ahrendtsen udtaler sig til TV2 på baggrund af tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning. Tal, der viser, at andelen af elever med anden etnisk baggrund end dansk, der går på privat skole, nu er oppe på 15 procent. For etnisk danske elever er procentsatsen lidt lavere, nemlig 14 procent.

"Halvdelen af vores elevskare søger rigtignok til privatskoler, men det er ikke kun en flugt til de muslimske friskoler. Vi har ligeså mange familier med anden etnisk baggrund, der søger til skoler, hvor der er flere danske elever", siger Per Vigand til folkeskolen.dk    

På Abildgårdskolen er 90 procent af eleverne tosprogede. Skolen har elever fra 24 forskellige lande.  Heraf er de største indvandrer/flygtningegrupper statsløse palæstinensere, somaliere, tyrkere og irakere.

"Alex Arendtsens udtalelse til TV2 er mere ideologi, end det er noget som helst andet", siger Per Vigand. På hans skole er andelen af etniske minoritetsfamilier, der fravælger folkeskolen ikke større end andelen af etnisk danske familier, der gør det samme.  

"Nogle søger de muslimske friskoler, nogle den katolske skole og flere søger til byens finere privatskoler", fortæller Per Vigand og fortsætter " Det er helt i orden, at man vælger at sætte sit barn i en finere privatskole, men så snart det hedder muslimsk friskole, så er det noget andet. Det er jo grotesk".

Ministeren: 'Afsporing af vigtig debat'

Også børne- og undervisningsminister Christine Antorini har i dag brugt ordet grotesk om Alex Ahrendtsens interview med TV2.   

"Grotesk afsporing fra DF af i øvrigt vigtig debat om, hvordan vi giver et fagligt løft både til danske elever og elever med anden etnisk baggrund i folkeskolen. Det er ærgerligt at ressourcestærke nydanske forældre i højere grad vælger privatskoler i nogle kommuner, fordi de synes fagligheden er for lav. Ligesom nogle danske forældre gør", skriver undervisningsministeren på sin Facebook profil.

Se indslaget med Alex Ahrendtsen her

 I charmeoffensiven over for 140 elever

De seneste tre år har lærere og ledere på Abildgårdskolen taget sagen i egen hånd, når det gælder om at få flere elever til at vælge folkeskolen frem for de frie alternativer.

"Vi har igen i år været ni mand rundt at besøge de 140 elever i vores område, der skal starte i skole til sommer. Vi havde en kuvert dekoreret af de nuværende børnehaveklasseelever med til samtlige familier med T-shirts og information om Abildgårdskolen", fortæller Per Vigand.

Ud af de 140 elever regner han med, at skolen får indskrivninger fra omkring 75.

"Vi er tilfredse med tre klasser af 25 elever", siger viceskolelederen. Det er hans oplevelse, at mange familier med anden etnisk baggrund end dansk tager højde for, om deres børn kan lære familiens modersmål på skolen.

Siden august 2011 har Abildgårdskolen kunnet tilbyde somalisk, tyrkisk og arabisk som en del af skoledagen i indskolingen.

"Det er svært at sige, hvor mange familier, vi vinder ved det. Men jeg synes ikke, at der er noget odiøst i, at vi tilpasser os de elever, der bor i vores skoleområde og lytter til vores forældregruppe", siger Per Vigand.

 

 

  

Powered by Labrador CMS