ti. 17. maj. 2011 kl. 13:08

For tidligt med iPad i folkeskolen

  • Folkeskolen er ikke klar til at bruge iPads, mener en ekspert.
    Folkeskolen er ikke klar til at bruge iPads, mener en ekspert.
Af: Christian Grunert

Socialdemokraterne og SF vil give alle folkeskolebørn en iPad som del af en større digital revolution i folkeskolen. Men tiden er slet ikke moden til iPad i folkeskolen, mener en it-ekspert.

Socialdemokraterne og SF vil have, at skolerne skal blive bedre til at udnytte digitale redskaber. Derfor har de afsat et større millionbeløb i deres nye "Fair Løsning 2020"-plan til projektet, så alle lærere og elever fra 3. klasse i folkeskolen får en bærbar pc eller en såkaldt tablet-pc, som for eksempel en iPad.

Men at give skoleelever en iPad vil ikke være den rigtige løsning - endnu, siger Kasper Koed, der er it-didaktisk konsulent på Center for Undervisningsmidler og en af de første, der har beskæftiget sig med brugen af iPad i undervisningen.

"Ideen med at alle elever skal have et digitalt penalhus er rigtig god, og det er vigtigt at fokusere på, at alle har mulighed for at modtage undervisning på en bærbar computer eller lignende. Men det er farligt at tro, at man kan løse målsætningen om at digitalisere folkeskolen ved bare at stikke børnene en iPad", siger han.

Det vil på nuværende tidspunkt være mere hensigtsmæssigt at give eleverne en almindelig bærbar pc, mener Kasper Koed.

Vil ikke være kompatibel

Tavle-pc'en rummer på sigt et stort læringspotentiale, dog er det stadig for tidligt at implementere den i en undervisningssituation, siger han.

"iPad'en, hvis man tager udgangspunkt i den, er slet ikke klar til at løfte opgaven som digitalt penalhus på nuværende tidspunkt. Den vil simpelthen ikke være kompatibel med mange af de systemer, man kører med i folkeskolen i dag", vurderer Kasper Koed, der også mener, at det vil være en omfattende implementeringsopgave overhovedet at få apparaterne ud på skolerne.

Afventer de første forsøg

På Vestergårdsskolen i Aarhus vil 29 elever i syvende klasse få udleveret en iPad efter sommerferien. Skolen er en af de første, der eksperimenterer med det meget omtalte produkt i en undervisningssituation, og den slags forsøg vil Kasper Koed gerne have flere af.

"Det er rigtig fint, hvis der er nogen, der vil prøve det af, for det er afgørende vigtigt, at man får nogle erfaringer, man kan tage udgangspunkt i, før man kaster sig ud i et sådant projekt".

I Center for Undervisningsmidler er Kasper Koed selv i gang med at anskaffe sig et større antal iPads for at lave inspirationsmaterialer til skolerne, så interesserede kan booke dem og prøve dem af.

Ifølge udspillet vil ordningen blive indfaset over fire år, og udgifterne til den løbende udskiftning af defekte bærbare eller tavle-pc'er med videre finansieres ved, at man sparer på de stationære computere.

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
to. 19. maj. 2011 kl. 09:07 Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Lærer

Humor på højt plan!
Citat:...udgifterne til den løbende udskiftning af defekte bærbare eller tavle-pc'er med videre finansieres ved, at man sparer på de stationære computere.
Fra nu af kan det blankt afvises, at de mangler humor i det udvalg, der har formuleret SF og Socialdemokratiets skoleudspil.

Klag
to. 19. maj. 2011 kl. 11:29 niels christian sauer

lærer, medlem af DLF's hovedstyrelse

Risiko for fejlsatsning
Uddeling af ipads til alle elever vil med stor sandsynlighed ende som endnu en it-skandale i den tilsyneladende endeløse række af tåbelige it-satsninger, der ender med hundredevis af spildte skattekroner. Seneste eksempel: Rejsekortet, der flere år efter planlagt start stadig ikke... Vis hele teksten

Klag
to. 26. maj. 2011 kl. 22:15 niels christian sauer

lærer, medlem af DLF's hovedstyrelse

SV: Risiko for fejlsatsning
Vi har en skandale i svøb her. Mange kommuner er i fuld alvor gået i gang med at finde millioner til ipads til alle. Penge, som skolen mangler desperat andre steder. Det er den samme historie alle vegne: It skal vi have, uanset omkostningerne, og uanset om det hjælper. Evalueres seriø... Vis hele teksten

Klag