Anmeldelse

Litteraturundervisning

Litteraturundervisning

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Litteraturarbejdet i skolen har et dobbelt sigte: På den ene side skal det give eleverne lyst til litteraturen; på den anden side skal eleverne arbejde fagligt-analytisk med den. Bogen har som erklæret mål at slå bro mellem disse to positioner. Det er et vigtigt ærinde - også i forhold til målgruppen, der er undervisere og studerende på landets lærerseminarier. Desværre bliver tegningerne til brobygningen ikke helt klare. Forfatterne lægger ganske vist op til en "kategorial" litteraturlæsning, men hvad det mere specifikt er, står ikke tydeligt.

Fakta:

Titel: Litteraturundervisning

Forfatter: Hans Henrik Møller, Henrik Poulsen, Bo Steffensen

ISBN: 9788759314449

Pris: 248 kroner

Sider: 245 sider

Type: Bog

Forlag: Samfundslitteratur

Bogens første del introducerer generelt til litteraturdidaktik og har blandt andet en god oversigt over de historiske faser i danskfagets læse- og litteraturpædagogik. Men det er en formidlingsmæssig svaghed, at forfatterne indimellem benytter sig af indforståede begreber fra diskussionen. De teoretiske afsnit forbindes med en eksemplarisk analyse af Helle Helles "Globryllup" og en beskrivelse af to konkrete undervisningssituationer. Det afsnit fungerer godt som udgangspunkt for fagdidaktiske diskussioner om, hvordan litteraturundervisning kan gribes an.  

Bogens anden del rummer bud på arbejdet med digte i indskolingen, fantastiske noveller på mellemtrinnet og kanonlitteratur i udskolingen. Her står især afsnittet om Herman Bang stærkt.

Alt i alt en bog med gode takter - om end den ikke løser det dilemma, den tager fat på.