Vinderne i Liberal Alliance Ungdomspartis konkurrence kan møde udenrigsminister Anders Samuelsen.

Lærer: Liberal skolevalgs-kampagne er over stregen

Skolevalg 2017 er i gang og sidste skolevalgs store vinderparti, Liberal Alliance, tager utraditionelle midler i brug for at profilere sig. De lover skoleelever københavnertur og frokost med udenrigsministeren, hvis eleverne laver videoer om partiet. Flere lærere kalder det uanstændigt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en del at arbejdet med Skolevalg 2017, skal de deltagende elever føre kampagne for politiske mærkesager - ikke partier - på sociale medier. Dette arbejde med mærkesager skal danne grundlaget for at de kan vælge et parti at stemme på, når selve skolevalget finder sted den 2. februar.

Blå blok dannede regering ved skolevalg

Liberal Alliances ungdomsparti, LAU, har i forbindelse med Skolevalg 2017 - men uafhængigt af de institutioner, der står bag afholdelsen - lavet en konkurrence, hvor de opfordrer elever til at lave en video, hvor de forholder sig til spørgsmålet "Hvad er Liberal Alliance". Hvis man uploader sådan en video på de sociale medier med #stemla, har klassen mulighed for at vinde en tur til København og en "lækker frokost" med udenrigsminister Anders Samuelsen. Information om denne konkurrence er blevet sendt til skolevalgsansvarlige lærere. Mailadresserne har LAU fået gennem Dansk Ungdoms Fællesråd, som er en af arrangørerne af Skolevalg 2017.

Hitliste: Elevernes politiske mærkesager

Lærer: Jeg vil ikke sprede propaganda Både selve konkurrencen og måden, LAU har kontaktet lærerne på, er faldet flere lærere for brystet. En af dem er Anne Frederiksen, som har svaret LAU og gjort sit svar tilgængeligt på sin Facebookprofil og i den offentlige Facebook-gruppe "Se mig i øjnene…". Hun skriver blandt andet:

"Jeg er ikke sikker på at hverken skolens ledelse, skolens bestyrelse eller eleverne, ville se positivt på, at jeg satte en hel årgang til at producere videoer om Liberal Alliances politik med #stemLA - uanset hvilket budskab videoerne ville ende ud med. Jeg tror, nogle ville mistænke mig for at sprede propaganda eller bruge indoktrinering. Det er ikke noget, der hører hjemme i den danske folkeskole - eller i nogen anden skole nogen steder i verden." Hendes indvendinger vinder stor opbakning i kommentarfelterne begge steder, blandt andet skriver Anders Liltorp, der er kredsformand i Hvidovre Lærerforening:

"Skolen må aldrig blive endnu en kampplads, hvor diverse forskellige partier laver spin, nudging eller andet, der ikke understøtter en partipolitisk neutral, objektivt oplysende og almen dannende undervisning…"

LAU: Sådan var det ikke ment  I svaret til Anne Frederiksen, som hun også har offentliggjort, skriver LAU: "… Vi beklager hvis vores mail har sendt et forkert signal. Vi ved at mange klasser og elever laver videoer om deres mærkesager og partier. I den anledning ville vi gøre opmærksom på, at disse videoer med fordel kunne sendes til os. På den måde vil klassen kunne vinde en præmie. Det var intentionen. Det har aldrig været en forventning fra vores side af, at hele klasser skulle lave et "videoprojekt" med LA. " Overfor folkeskolen.dk uddyber politisk formand Carl Andersen:

"Set i bakspejlet er hashtagget #stemla nok ikke så heldigt valgt. Men det er for så vidt ikke meningen at videoen absolut skal være positiv overfor Liberal Alliance, og det står der heller ikke noget om i oplægget. Hvis man vil lave en negativ video kan man eventuelt være lidt kreativ og skrive "Jeg vil ikke #stemla" eller lignende". Carl Andersen ser selv LAUs konkurrence som en mulighed for at partiet kan få indblik i, hvordan det bliver opfattet, og han understreger at det bestemt ikke har været meningen at trække noget ned over hovedet på klasserne og eleverne.

Amager Fælled Skole: Slut med monarki og ned med topskatten

Skolevalg 2017: Konkurrencen er ok Repræsentanterne for Skolevalg 2017 ser ikke noget problematisk i LAU's konkurrence, da ungdomspartiet ifølge deres opfattelse, bare gør brug af deres ytringsfrihed til at sprede et budskab. Til gengæld tager de skarpt afstand fra at LAU har kontaktet lærere gennem mailadresser, som er blevet indsamlet for at holde kontaktlærere informeret om rent praktiske forhold i forbindelse med skolevalg 2017. Dette har LAU ifølge politisk formand Carl Andersen taget til efterretning.