7.a fra Sct. Nicolai Skole i Køge går på opdagelse i den tredje verden.

Røde Kors inviterer ind til fattigdom

I går åbnede dørene til Røde Kors’ nye oplevelsesrum for skoleklasser. 7.a var blandt de første til at afprøve virtual-reality-briller, smage på nødhjælpsrationer og trække i nødhjælpsuniform til dilemma-spil.

Publiceret

Røde Kors Oplevelsen

Målgruppe: Udskoling.
Oplevelsen har tilhørende undervisningsmateriale, der understøtterlæringsmål i blandt andet samfundsfag, matematik, geografi,historie og kemi. 
Der kan være cirka 25 mennesker ad gangen i Oplevelsen, og detanbefales at sætte to timer af til det. Lærere kan booke en tid viaRøde Kors' skoletjenestes hjemmeside. 
Oplevelsen er udviklet i samarbejde med og støtte fra LBForsikring. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De ødelagte plastikdunke og store stykker afrevet presenning gør den tørre jord besværlig at gå på. Energiske barnestemmer i et uforståeligt sprog omgiver en, og børnene peger nysgerrigt i ens retning.

Vi er i en nepalesisk skolegård kort tid efter, at det store jordskælv i 2015 fandt sted. Det dræbte næsten 10.000 mennesker, rev endnu flere bygninger ned og efterlod familier hjemløse. Men her på skolen er der upåvirkethed og tryghed. Inde i det primitive klasselokale er læreren i gang med at hjælpe nogle elever med opgaver, og børnene i de små, blå uniformer kigger stadig gennemtrængende på en med deres store, brune øjne.

De insisterende blikke stopper, i det øjeblik man tager virtual-reality-brillerne af. I virkeligheden er vi på Blegdamsvej 27 i København, hvor Røde Kors netop har anlagt 'Røde Kors Oplevelsen', der er et interaktivt museum for skoleklasser. 7.a på Sct. Nicolai Skole i Køge er her på oplevelsens premieredag, fordi de deltog og vandt en Facebook-konkurrence. Det er klasselærer, Anja Christensen, glad for.

"For mig er det virkelig vigtigt, at børn som dem her får noget perspektiv på verden og finder ud af, hvor godt de egentlig har det hjemme i trygge Køge", siger Anja Christensen.

Museum for alle sanser

Røde Kors Oplevelsen sigter mod målgruppen 7. til 9. klasse. Dens mål er at være en autentisk præsentation af, hvad Røde Kors-medarbejdere laver samt vise de forhold, som mennesker lever under med krig, hungersnød og flugt. Oplevelsen er støttet af Lærerstandens Brandforsikring.

Elever skriver breve til torturofre

Oplevelsens mørke lokaler er indrettet med Røde Kors-uniformer gennem tiden og billeder af mennesker ramt af fattigdom og deres historier. Man via et indhegnet stykke jord træde ind i et fattigt land og gå rundt i det via Virtual-Reality-briller. Man kan spille spil, hvor man skal diskutere dilemmaer, som Røde Kors-medarbejdere kan komme ud for i den tredje verden. Som hvem der mest har behov for en ambulance eller et måltid, eller om man skal give regeringsmodstandere et lift ud af byen eller ej. Der hænger også en skoletaske, som er identisk med dem, som Røde Kors-folk ser hos flygtningebørn, der ankommer til eksempelvis Lesbos.

"Det er vigtigt for os, at oplevelsen er så autentisk som muligt. Derfor prøver vi at tale til alle sanser, så man både kan smage, føle og se forskellen på livet i Danmark og livet i naturkatastroferamte Nepal, for eksempel", siger Morten Schwarz Lausten, seniorkonsulent og projektleder hos Røde Kors.

"Man kan give de unge alverdens tal og grafer, der viser problemerne i fattige områder, men vi tror på, at man rammer bedst ved at gøre det til en oplevelse, man kan mærke på egen krop og huske bagefter".

Et kig ind i en anden verden

Autenciteten er noget, der har gjort indtryk på Amanda og hendes klassekammerat Anna. De har været her i godt en time og er altså nogle af Røde Kors' første prøvekaniner. Anmeldelsen er positiv.

"Det er meget federe at gå rundt her og prøve de forskellige ting end at sidde og høre på et eller andet oplæg i klassen", siger Amanda, og Anna stemmer i:

"Det er sjovt, og der er mange forskellige ting at kigge på. Det er ret vildt at være inde i de der briller, og det har overrasket mig meget, at nogle mennesker lever under sådan nogle forhold", siger Anna.

Tag FN's verdensmål med i fysiklokalet

Dansklærer Anja Christensen synes også, Oplevelsen er spændende. Fordi det kom som en overraskelse, at klassen vandt en tur til Røde Kors, har de kun talt overfladisk om Røde Kors-arbejdet, og hvad de forventede af Oplevelsen. Hun fortæller, at Oplevelsen helt oplagt kunne komme som en del af et temaforløb. Både i dansk, samfundsfag og geografi, foreslår hun.

"Jeg har fornemmelsen af, at mange af eleverne ikke får lov at se hele Tv-avisen, fordi der er voldsomme billeder og skildringer fra de kriseramte områder, der bliver berettet fra. På den måde har eleverne kun lige kradset i overfladen og ved en lille smule om, hvad der foregår, men kender overhovedet ikke sammenhængen. Der kan denne her oplevelse give et godt indtryk, især hvis det starter en debat efterfølgende", siger Anja Christensen.

Læs mere

Læs mere om Røde Kors Oplevelsen

Powered by Labrador CMS