Vi vil gerne fjerne det fedtlag, der ligger mellem de helt overordnede udspil fra ministeriet og den enkelte skole, siger Carolina Magdalena Maier og vil starte med at gøre det frivilligt for skolerne, om de vil bruge de nationale test.

Alternativet: Timingen er rigtig til at gøre testene frivillige

Partiet Alternativet stiller nu beslutningsforslag om at gøre de nationale test frivillige. Undervisningsministerens parti har nemlig tidligere markeret sig med dette synspunkt, og samtidig er der to forligspartier, SF og Radikale, der også er testmodstandere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jelved: Kunne måske have stoppet nationale test 

"Så vi mener, det er det perfekte tidspunkt at stille dette forslag", siger undervisningsordfører for Alternativet Carolina Magdalena Maier til folkeskolen.dk

Selv går hun og partiet ind for en fuldstændig afskaffelse af udefrakommende test til skolen, der gør det muligt at sammenligne skolerne indbyrdes. Men hun øjner altså en chance for at komme et stykke ad vejen med et forslag til folketingsbeslutning, der inden skolestart 2018 gør de nationale test i folkeskolen til frivillige pædagogiske værktøjer.

Og frivilligheden skal vel at mærke nå helt ud på hver enkelt skole.

"Vi vil gerne fjerne det fedtlag, der ligger mellem de helt overordnede udspil fra ministeriet og den enkelte skole", siger Carolina Magdalena Maier og fortæller, at partiet er på vej med et folkeskoleudspil, som tager en del af kommunernes styringsredskaber fra dem og fratager det kommunale led muligheden for for eksempel at pålægge skolerne at arbejde læringsmålsstyret.

Men i første omgang er forslaget altså, at de nationale test skal være frivillige: "Testene har jo været meget kritiseret for blandt andet validiteten - at de måler forkert, at de måler usikkert osv.", siger Carolina Maier og mener, at disse problemer understreger behovet for at afskaffe de nationale test som et obligatorisk kontrol- og styringsredskab og i stedet gøre dem til et frivilligt pædagogisk redskab tilpasset undervisningen. "Og når vi så ved, at Liberal Alliance også har været ude at foreslå at gøre dem frivillige, og når to af folkeskoleforligspartierne - SF og De Radikale - også har talt imod testene…"

SF: KL skal påtage sig ansvaret for skolen og genskabe tilliden 

Læs mere

Beslutningsforslaget

Politiken 2011: 'Liberal Alliance: Ladfolkeskolerne passe sig selv'