Kommunalpolitikerne bliver nødt til at være skarpe på argumenterne, hvis de vil nedlægge en skole, siger Jakob Sølvhøj, Enhedslisten om begrundelsen for forslaget.

Enhedslisten foreslår lokal folkeafstemning før skolelukning

For mange skoler er lukket siden kommunalreformen, mener Enhedslisten. Der er tale om en kraftig centraliseringsproces, og derfor stiller partiet forslag om, at en skole kun kan lukkes efter en lokal afstemning i skoledistriktet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skolelukninger bidrager til at undergrave mulighederne for fastholdelse og udvikling af lokalsamfundene og til at øge den geografiske skævvridning af Danmark", skriver Enhedslisten i bemærkninger til forslaget, som de ønsker taget op i Folketinget.

"Der har været og der er meget debat fra stort set alle Folketingets partier, om at kommunalreformen har skabt tendens til overdreven centralisering i kommunerne", siger Jakob Sølvhøj, Enhedslisten til folkeskolen.dk om begrundelsen for at stille forslaget.

Blog: Lokale folkeafstemninger kan bremse skolelukninger

"Der kan være en række partier som ud fra en bekymring om at undgå yderligere voldsom centralisering vil bakke op om forslaget. Vi forestiller os, at det skal være som før 1988, hvor borgerne kunne blokere for en skolenedlæggelse. Det betyder, at kommunalpolitikerne bliver nødt til at blive skarpe på kvalitetsdiskussionen. Altså, at man ikke nedlægger en skole alene for at spare penge, men at politikerne overfor borgerne må forklare sig. At børnetallet er alt for lavt eller at det er svært at opretholde en god kvalitet på den lokale skole, fordi man ikke kan tiltrække lærere med tilstrækkelig linjefagsdækning til skolen. Borgerne vil kunne blokere for nedlæggelsen, hvis ikke politikernes argumenter er i orden", forklarer Jakob Sølvhøj.

Enhedslisten ønsker ikke for enhver pris vil bevare alle eksisterende folkeskoler, men det handler om at styrke den demokratiske debat, så der skal mere tungtvejende argumenter til at nedlægge en skole, skriver Enhedslisten i bemærkningerne til deres forslag, som skal pålægge regeringen at fremsætte forslag til dennye model inden udgangen af oktober 2017.

Folkeskolen.dk har forsøgt at få en kommentar fra KL's formand Martin Damm, men han svarer, at KL aldrig kommenterer på enkeltpartiers forslag.

 

Powered by Labrador CMS