Sådan så det ud, da borgmester Thomas Adelskov og daværende formand for Odsherred Lærerkreds Grethe Funch i 2015 underskrev den arbejdstidsaftale, som nu muligvis skal ændres.

Odsherred: Borgmester klar til at skrue på lærernes arbejdstid

Max 26 lektioner om ugen er rammen om lærernes arbejdstid i Odsherred. Men bl.a. lærernes svar i en trivselsundersøgelse og elevernes karakterer betyder, at borgmester Thomas Adelskov nu vil se på, om lærernes arbejdstid skal indrettes anderledes.

Publiceret

Lærernes arbejdstid i Odsherred

Aftalen mellem Odsherred Kommune og Odsherred Lærerkredsbetyder, at lærerne maksimalt kan undervise 26 lektioner om ugen udaf en arbejdstid på 40,75 timer om ugen. Arbejdstiden placeres somudgangspunkt på skolen, så der onsdag og torsdag er fast arbejdstidtil henholdsvis kl. 16 og kl. 17, mens tre dage om ugen er merefleksible for lærerne.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Lærerne leverer ikke varen". Sådan lød overskriften i Nordvestnyt i lige før jul. Baggrunden var et interview med den socialdemokratiske borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov.

Over for folkeskolen.dk understreger Thomas Adelskov, at overskriften må stå for avisens egen regning. Men han mener, der er grund til at tage en drøftelse med Odsherred Lærerkreds om den arbejdstidsaftale, som har været gældende for lærerne siden skoleåret 2015/16.

Han peger særligt på to ting, som gør, at drøftelsen skal tages nu. Den ene handler om lærernes svar i en større undersøgelse, som kommunen har foretaget blandt alle medarbejdere.  

"Der kan jeg se, at der for nogle medarbejdere på vores skoler er en utilfredshed med deres arbejdstid og deres arbejdsdag. Når vi bruger omkring fem millioner om året på en tjenestetidsaftale, som lærerne selv har kaldt Danmarks bedste, så synes jeg faktisk ikke, at vi får den effekt ud af det, vi ønsker", siger Thomas Adelskov til folkeskolen.dk

Lærerne i Odsherred får mindre undervisningstid

Forventning om bedre prøveresultater

Den anden del handler om elevernes resultater i test og prøver.

"En af forudsætningerne for aftalen var, at vi i Odsherred gerne ville øge vores faglige niveau væsentligt. Lærerforeningens pointer, da vi lavede aftalen var at sikre, at der var den nødvendige tid til forberedelsen. Det gav god mening. Jeg synes måske ikke helt, vi har fået de effekter ud af det, som vi ville - men det er sagt med det forbehold, at det er ikke over en lang periode, man har prøvet det", siger Thomas Adelskov og opsummerer sin begrundelse for ønsket om at se på, om der er behov for at skrue på lærernes arbejdstidsaftale:  

"Hvis vi ikke kan se, at det giver væsentlig bedre resultater for vores børn, og hvis medarbejderne ikke som helhed vurderer, at de har en væsentlig bedre arbejdsdag, så er der grund til, at vi får sat os ned og snakker om, hvad er det så, der skal til? Det kunne jo være, at man kunne bruge de fem millioner bedre".

 

Evaluring af lærernes arbejdstid er sat igang 

Formand for Odsherred Lærerkreds Christina Even er klar til at snakke arbejdstid, men hun synes ikke, at de punkter, som Thomas Adelskov fremfører, klart viser, at den nuværende arbejdstidsaftale ikke virker efter hensigten.

"Der har ikke i trivselsmålingen været voldsom tilfredshed blandt lærerne. Men det handler om, at nogle synes, at der er mange opgaver uden om undervisningslektionerne. Resultaterne fra 9.-klasserne har ikke rykket sig gevaldigt. Det har i hvert fald ikke rykket sig så meget, som man havde håbet", siger Christina Even.

Hun påpeger ligesom borgmesteren, at halvandet år ikke er lang tid, når det gælder om at se på, hvordan ændringerne i lærernes arbejdstid påvirker elevernes resultater.

Hun hilser den evaluering af arbejdstiden, som kommunen netop har sat i gang, velkommen. Alle lærere har mulighed for at svare på et spørgeskema om den lokale arbejdstidsaftale inden den 8. januar, og lærerne får også mulighed for at komme med bud på, hvad der kan gøres anderledes. Også skolelederne og skolebestyrelserne bliver spurgt. Sidst i januar skal hun så mødes med Thomas Adelskov. Hun understreger, at der er et rigtig godt samarbejdsklima mellem kommunen og kredsen.

"Jeg tror på, at vi godt kan finde frem til noget", siger Christina Even.

Thomas Adelskov venter også på evalueringen, før han kan sige mere. Men hvis evalueringen bringer viden, som tyder på, at der skal ændringer til, ser han gerne, at parterne bliver enige i løbet af foråret.

"Det vil være klogt at gøre det i foråret. Hvis vi har en viden, der kan skabe nogle bedre rammer og muligheder, nogle bedre vilkår og forhåbentlig nogle bedre resultater i forhold til vores børn og unge, så vil det være dumt at vente helt til august næste år. Så kan vi lige så godt gøre det i august i år". 

Læs mere

Nordvestnyt-artiklen på sn.dk

 

Aftalenmellem Odsherred Lærerkreds og kommune