Jacob Mark og SF vil forkorte skoledagen og sænke klasseloftet.

SF: Smartere skole med færre i klassen og kortere dage

Folkeskoleforligspartiet SF foreslår nu et klasseloft på 24 elever. Og det skal finansieres af lærerkræfter, der kan frigøres ved en kortere skoledag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialistisk Folkeparti slipper i disse dage drypvist en række forslag til ændringer i folkeskolen. Partiet vil sænke klasseloftet fra max 28 elever i klassen til max 24 elever og finansiere sænkningen med penge fra en kortere skoledag - de to elementer skal altså kombineres.

"Vi har lavet det her kryds, fordi vi gerne ville fremlægge noget for Venstre og Socialdemokratiet, som ikke koster ekstra. Vi kan vise dem, hvor meget bedre vi kan gøre folkeskolen uden at det koster nye penge", siger SF's børne- og undervisningsordfører Jacob Mark til folkeskolen.dk.

Men på den måde bruger I effektiviseringen fra Lov 409 til at sænke klasseloftet?

"Hvis man kigger på forslaget isoleret set, så ændrer det ikke antallet af timer, som hver lærer skal læse. Men det er fordi, hele SF's folkeskoleudspil ikke er offentliggjort endnu. Der kommer også et forslag om at sænke lærernes undervisningstimetal og en saltvandsindsprøjtning til folkeskolen", forklarer Jacob Mark.

Blog: Gør skoledagen kortere og indfør et klasseloft på 24 elever i alle klasser

Påvirker elevernes trivsel

SF vil have et lavere klasseloft, fordi det vil betyde noget for elever og forældre.

"Vi kan se, at klassekvotienterne stiger og stiger, og jeg tror, det påvirker elevernes trivsel. Samtidig kan man se, at forældrene peger på, at det er en af hovedårsagerne, når de vælger folkeskolen fra og privatskolerne til", siger Jacob Mark og fortæller også, at problemer med meget store klasser bliver nævnt af SF-medlemmer, der arbejder som lærere i skolen.

Skoledagen blev med folkeskolereformen forlænget markant - blandt andet med stemmer fra SF, der jo er med i folkeskoleforligskredsen.

"Vi er kommet frem til den erkendelse, at dagene kan blive for lange. Der har eksisteret en fortælling om, at en varieret skoledag ville gøre, at dagene ikke føles så lange. Men en meget varieret skoledag med flere indtryk vil måske blive endnu mere trættende for eleverne, fordi der er flere indtryk. Så det ville være en smartere måde at drive skole med et lavere klasseloft og kortere dage", siger Jacob Mark.

SF foreslår ny skoleform: Folkefriskoler