Til sommer er der kun én prøveform i dansk skriftlig fremstilling, nemlig den med adgang til internettet. Og kun én i fremmedsprogene, nemlig den uden adgang til internettet.

Til sommer: Adgang til nettet ved danskprøven, men ikke ved engelsk og tysk

Som forsøg har mange elever i dansk og sprogfagene haft adgang til internettet ved de skriftlige prøver. Alle elever får nu adgang til nettet ved danskprøven til sommer. Men ingen får det ved prøverne i fremmedsprog.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De skriftlige prøver i tysk, fransk og engelsk er udtræksprøver og gennemføres ikke af alle afgangseleverne. Folkeskoleforligskredsen besluttede for to år siden, at evalueringsgrundlaget fra de første forsøg med adgang til nettet i fremmedsprog i sommeren 2014 var for tyndt til at tage endelig stilling. Derfor blev der gennemført forsøg med adgang til nettet igen i 2015 og 2016, og evalueringen af de forsøg kommer først efter nytår. Derfor er der lukket for internettet ved de skriftlige prøver i tysk, engelsk og fransk til sommer.

"Prøver med brug af internettet højner niveauet" 

"Der har været så gode erfaringer med adgang til nettet i skriftlig fremstilling i dansk, at forligskredsen i 2014 har besluttede, at prøveformen med adgang til nettet bliver den eneste mulighed til sommer", siger kontorchef i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Rasmus Vanggaard til folkeskolen.dk. 

"Der kan i princippet godt være en forskel mellem dansk og fremmedsprogene, for det er noget andet at bevæge sig rundt på nettet på sit modersmål end på sit første eller andet fremmedsprog. Vi kan være bekymrede for, om dem, der ikke er så fagligt stærke, måske bliver lokket af nogle tekster på nettet og dermed får mindre fokus på selve deres egen besvarelse. Og der skal vi jo finde en balance, som tilgodeser alle elever".

I dansk skriftlig fremstilling har man arbejdet sig frem mod at give adgang til nettet siden 2010. Der blev udarbejdet særlige prøvematerialer, som blev afprøvet i 8. klasse på 18 forsøgsskoler i 2012. Året efter blev der gennemført pilotforsøg i 9. klasse, som blev positivt evalueret af både elever og lærere. I 2014 tog 150 klasser på forsøgsbasis den særlige prøve med adgang til internettet, og de seneste to år har det været valgfrit for skolerne, om eleverne skulle tage prøven med netadgang eller det klassiske prøvehæfte. Til sommer, i 2017, er der så kun én prøveform, nemlig den med adgang til internettet.

Dansk stil - nu med adgang til internettet 

Eleveren skal kunne søge kvalificeret

Cand.pæd. i didaktik Ken Dolva har skrevet speciale om, hvad han kalder 'Google-generationen'. I sin undersøgelse gennemført i 2014 konstaterede han, at en del af eleverne 'fuldtekstsøger', dvs. at de bruger meget få søgeord, vælger et af de første søgeresultater uden at undersøge det nærmere, læser fra en ende af og ikke forholder sig til kildens forudsætninger og hensigt.  Til Friskolebladet siger han om den nye prøve i skriftlig fremstilling:

"Det betyder, at der formelt set nu bliver stillet krav til, at eleverne er i stand til at søge information på nettet på en kvalificeret måde, at de er i stand til kritisk at vurdere deres kilder samt udarbejde en kildeangivelse. Desuden stiller det helt nye krav i forhold til at vurdere webtekster som faglige tekster, hvilket vil sige at kunne vurdere sværhedsgrad, relevans m.m. De skal være i stand til at anvende den information, de finder på nettet, så det bliver til personlig viden, og de skal vide, hvordan man anvender citater".

Kronik: Googlegenerationen søger i blinde 

Powered by Labrador CMS