På tværs af landegrænser er lærere uddannet til at rumme de elever, der er i klassen, påpeger næstformand i DLF Dorte Lange, der nu kandiderer til også at blive næstformand i den europæiske lærerforening ETUCE

Dorte Lange er kandidat til næstformandspost i Etuce

Næstformand i DLF Dorte Lange er på valg til næstformandsposten i den europæiske lærerforening Etuce. Europa kan gå hen og blive en krudttønde, hvis den stigende ulighed og fremmedfrygt i landene ikke bliver modarbejdet, siger Dorte Lange. Og dér kan Etuce gøre en indsats, mener hun. "Vi lærere er jo uddannet til at rumme de elever, som vi får i klasserne".

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I næste uge kan Danmarks Lærerforening (DLF) få en repræsentant i den øverste top af den europæiske lærerforening Etuce (European Trade Union Committee for Education).

Næstformand i DLF, Dorte Lange, er nemlig kandidat til den ene af de seks næstformandsposter i Etuce, som skal besættes på en konference i Beograd i netop næste uge.

De seks næstformænd (vicepresidents) udgør sammen med formanden (president) Etuces forretningsudvalg (board).

En Etuce-konference svarer til en DLF-kongres, blot er der i Etuce fire år mellem hver konference - og der er så valg til vicepræsident og præsident hvert fjerde år.

Dorte Lange sidder allerede nu i Etuces komite.

"Selv om vi skal levere noget mere arbejde i det, har vi i Danmarks Lærerforening besluttet, at jeg skal stille op til næstformandsvalget i Etuce, fordi vi får rigtig meget viden med tilbage", siger Dorte Lange.

DLF's næstformand skal repræsentere lærerne i Europa

Lærerfagligheden er ens kloden rundt

"Vi får en styrket forståelse af, at det er rigtig meget de samme udfordringer, vi står med rundt om i Europa - i forskellige udgaver, men det er grundlæggende de samme ting, der presser lærere både i Europa og faktisk også i resten af verden", uddyber Dorte Lange og fortsætter:

"Og det er også de samme svar, vi kan give - ikke bare som en stærk fagforening, men også som en stærk professionsbåret fagforening: At det er på grund af vores medlemmers arbejde, at vi får nogle stærke samfund, som er demokratiske, og som hænger sammen".

"Vi har nogle bud, som går igen alle steder, og jeg vil gerne være med til at sikre, at det også stadig væk er de bud, som vi kommer med som lærerforeninger i Europa, hvor vi i allerhøjeste grad er presset af øget ulighed i samfundene og af en stærkere frygt for og et stærkere had imod fremmede og flygtninge".

Krigslignende forhold - DLF støtter lærere i Sydøsttyrkiet

Lærere kan gøre en forskel

I en sådan anspændt situation kan lærere gøre en forskel, især hvis de står sammen på tværs af landegrænser, mener Dorte Lange.

"Vi er jo uddannet til at rumme de elever, som vi får i klasserne; det er noget af det, der kendetegner os som profession - og dermed også som fagforeninger og samfundsaktører. Og dér vil jeg gerne give mit bidrag. For Europa kan nemt gå hen og blive en krudttønde, hvis vi ikke prøver at modarbejde de tendenser".

Europæiske lærere kræver investeringer i undervisning af flygtninge

Danske lærere får gavn af international post

Skulle Dorte Lange valgt til vicepresident i nærste uge, bliver hun alligevel siddende som næstformand for DLF. Det vil være en win-win situation, mener hun. "En næstformandspost i Etuce vil også styrke mit arbejde som næstformand i Danmarks Lærerforening og dermed styrke lærerne i Danmark", siger hun.

"For jeg får mere viden om, hvad det er for nogle fælles udfordringer, vi har, og hvad det er for fælles indsatser, vi gør i forhold til de udfordringer", tilføjer hun.

"Og så handler det selvfølgelig også om lærernes arbejdsvilkår, både herhjemme og i Europa. Hvis lærerne har gode arbejdsvilkår, så er de bedre i stand til at lave god undervisning, som fører til en stærkere sammenhængskraft i samfundet", siger Dorte Lange.

Dorte Lange har siddet i komiteen i Etuce siden 2011, da hun afløste daværende næstformand i DLF, Stig Andersen. Hvert land har en repræsentant i komiteen.

Rømer til tops i europæisk fagbevægelse

Martin Rømer holder op i Etuce

Danmark har i øvrigt allerede en mand centralt placeret i Etuce, nemlig Martin Rømer, der har været sekretariatschef i mange år i Etuces hovedsæde i Bruxelles. Martin Rømer, der var formand for DLF i en tiårig periode i 1980'erne og 90'erne, fratræder sin stilling efter jul. Herefter skal han i en kort periode være konsulent i lærernes verdensorganisation Educational International.