Den nye minister Merete Riisager, den afgående Ellen Trane Nørby og departementschef Jesper Fisker holdt alle tale til dagens overdragelse.

Ny minister vil gøre op med centralisering af skolen

Den nye undervisningsminister vil løsne styringen af skolen, fortalte hun i dag til overdragelse i ministeriet. Departementschefen og den afgående minister indskærpede, at der skal være ro om skolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag overtog Merete Riisagerfra Liberal Alliance Undervisningsministeriet fra Ellen Trane Nørby fra Venstre.

Derfor var der traditionen tro overdragelse og skåltaler i ministeriet. Merete Riisager er en ekstraordinær undervisningsminister, fordi hun har været Folketingets klareste kritiker af den folkeskolereform, hun nu skal stå i spidsen for.

I det lys er det værd at lægge mærke til to sekvenser fra dagens taler:

Første udråbstegn blev sat i departementschef Jesper Fiskers tale til den nye undervisningsminister. Han fortalte, at de to kendte hinanden fra "utalige forhandlinger, hvor du som regel har været imod".

"Derfor er det ikke nyt at se dig - og her bliver jeg nødt til at understrege, at der står i regeringsgrundlaget, at nu skal der være grundlæggende ro om folkeskoleområdet, men plads til justeringer", sagde ministeriets øverste embedsmand til den nye minister.

Den næste definerende sekvens var da afgående undervisningsminister Ellen Trane Nørby skulle give en gave til sin efterfølger.

Hun gav Riisager en stor kæmpestor blyant, som hun selv havde fået i gave af Christine Antorini(S), da denne gav ministeriet videre efter seneste valg.

"Jeg synes, det sender et signal om, at man skriver sig ind i rækken af undervisningsministre, der er med til at gøre en forskel for de børn- og unge, som vi uddanner og danner. Det gør også, at du kan skrive dig ind i den politik, som vi har lagt i fællesskab det seneste halvandet år, og som du nu får privilegiet at være pennefører på", sagde Ellen Trane Nørby, da hun gav stafetten fra Christine Antorini videre til sin efterfølger.

Merete Riisager ny undervisningsminister

 Folkets skole

Merete Riisager fortalte, at hun havde noteret sig, at Dagbladet Politiken havde kaldt hende for folkeskolens svar på Donald Trump.

"Først tænkte jeg, 'nå der gik lige præcis en halv dag, før jeg første gang blev kaldt Donald Trump'. Jeg er godt klar over, at nogen her i det her ministerium tænker, det som Jesper Fisker bare sagde: Ok, nu lader vi systemkritikeren gå direkte ind i ministeriet, hvad sker der så? Men jeg vil sige, at jeg også går ind i det her system, med en stor ydmyghed, fordi jeg ved, at der sidder mange dygtige mennesker her, der er fagligt inde i tingene", sagde Merete Riisager.

"Jeg har vision om, at vi skal få folkeskolen til at finde sine ben og at vi skal have en "folkets skole", det vil sige, at vi de kommende år skal bevæge os hen imod en skole, hvor flere forældre, børn og lærere føler sig godt tilpas. Og hvor de kan deltage direkte og aktivt uden hele tiden at have snore i ryggen. Det er min overordnede vision med det her område", sagde hun.

Regeringsgrundlag: 500 millioner til skoler

Systemkritikeren ind i systemet

Efterfølgende blev Riisager spurgt, hvordan hun vil forvalte at skulle administrere en reform, hun har været modstander af.

"Nu kommer systemkritikeren ind i systemet, det betyder også, at man skal have respekt for det arbejde, der er gået forud, og arbejde videre derfra", sagde hun. Og fortalte, at der ikke er brug for flere revolutioner på folkeskoleområdet.

"Men der kan sagtens være behov for justeringer, fordi der er nogle ting, der ikke fungerer godt nok, og der er nogle børn, der ikke har det godt i folkeskolen", sagde den nye undervisningsminister. Hun uddybede:

"Folkeskolen skal være folkets skole, og hvis dem der befolker folkeskolen ikke kan mærke det, så må vi se på, hvad vi kan gøre ved det. Folkeskolen er meget stærkt styret og reguleret, og dem der befolker folkeskolen skal have større indflydelse, og det bliver mit arbejde", sagde Merete Riisager.

Regeringsgrundlag:  Friskolerne skal have flere penge af staten