Tillidsrepræsentant Per Kristensen, arbejdsmiljørepræsentant Jane Jacobsen og skoleleder Claus Brink Christensen arbejder tæt sammen om at skabe et godt arbejdsmiljø på Broager Skole.

Folkeskole vinder pris for at genoprette arbejdsmiljøet efter lockout

Ledelse og medarbejdere fra Broager Skole i Sønderjylland blev hyldet på Hotel Crowne Plaza i København i går. Skolen har vundet ArbejdsmiljøPrisen 2016 for samarbejde om arbejdsmiljøet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Broager Skole har siden lovindgrebet og folkeskolereformen i 2013 brugt mange kræfter på at skabe dialog og tæt samarbejde mellem skoleleder, arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant. Det har ført til, at Arbejdsmiljørådet nu belønner skolen for, at det trods udfordringer er lykkes at skabe en kultur præget af værdierne dialog, tillid, retfærdighed og samarbejde.

"På Broager Skole har man formået at skabe et ejerskab til det gode arbejdsmiljø, mens skolen har været igennem en stor forandringsproces. For mig er der ingen tvivl om, at skolens succes bunder i det velfungerende samarbejde i trio'en i arbejdsmiljøgruppen, samt i den vedvarende dialog og det aktive samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne", siger formand for Arbejdsmiljørådet Lisbeth Lollike. 

Hun håber, at andre skoler kan bruge erfaringerne fra den sønderjyske skole.

"På Broager Skole har man grebet udfordringerne an på en måde, som kan være til stor inspiration for andre arbejdspladser, der står over for store forandringsprocesser", 

Støjpris til Kolding Kommune

Skoleleder: Samarbejde er vejen frem 

Både ledelse og medarbejdere fra Broager Skole var med på Hotel Crowne Plaza i København i går, da prisen blev overrakt.

Skoleleder Claus Brink Christensen fortæller i en video herunder om, hvorfor han tror, at lige præcis Broager Skole i Sønderjylland har gjort sig fortjent til prisen.

"Ovenpå arbejdstidsreglernes ændringer i forbindelse med loven der blev indført i 2013 og den nye folkeskolelov, der samtidig kom, stod Broager Skole på samme måde som alle mulige andre skoler med et enormt pres", siger Claus Brink Christensen i videoen. "Det var en skole, der skulle samle en folkeskolereform op og et kollegie op, som var dybt såret".

Skolelederen satte sig sammen med tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten for at se fremad.

"Vi satte fokus på dialogen og på, at vi have en opgave sammen og på hvordan vi i fællesskab kunne få Broager Skole op på det gode psykiske arbejdsmiljø igen".

Klemte medarbejdere kræver hurtig reaktionstid

Tillidsrepræsentant Per Kristensen fortæller i videoen om, hvordan skolen værner om arbejdsmiljøet.

"I det øjeblik vi opdager, at der er en medarbejder, der på en eller anden måde er klemt i sit arbejde, så sætter vi os sammen i vores trio som er ledelsen, mig som tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentanten for at finde ud af, er der en løsning for at få aflastet vedkommende. Det er nok en af de rigtig store ting, vi kan gøre", siger Per Kristensen og fortæller, at skolen har fire skemalægningsperioder på et år.

"Det gør, at ledelsen rimeligt hurtigt kan ændre nogle arbejdsforhold for vores kollegaer".

Åbne døre skaber tillid 

Også arbejdsmiljørepræsentant Jane Jacobsen sætter pris på det gode samarbejde.

"Indsatsen for at skabe et godt arbejdsmiljø gør alt for medarbejderne. Det gør, at vi har en god jargon med hinanden og med ledelsen. Der er åbne døre. Men det gør også, at vi kan rumme, når der kommer udefrakommende ting. Det kan være it-systemer, det kan være paragraffer, det kan være andre ting, hvor det er ledelsen hjælper os i og med, der er åbne døre".

Fagbladet Folkeskolen har besøgt Broager Skole - læs med i bladet i næste uge.