Ellen Trane Nørby kender ikke til, at kommuner skulle bruge 40 timer af undervisningstiden til at give samtlige STU-elever studievejledning, men hun vil alligevel fortælle kommunerne, at det må de ikke.

Det kan være ok at bruge af en STU-elevs undervisningstid til studievejledning

En kommune må gerne bruge 40 timer af et STU-forløb på studievejledning, hvis omfanget og tilrettelæggelsen er afstemt efter elevens individuelle behov. Men undervisningsministeren vil præcisere over for kommunerne, at de ikke kan gøre det generelt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Må en kommune anvende 40 timer af alle STU-forløb på studievejledning i sin egen UU-vejledning, så timerne går fra puljen på 840 timer til undervisning? Det har Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti spurgt undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om på baggrund af en henvendelse, handicapordføreren har fået om problematikken.

Timer beregnet til undervisning på STU bruges til studievejledning

Nu svarer ministeren, at det kan være i overensstemmelse med loven om STU, at en kommune anvender for eksempel 40 timer af et STU-forløb på studievejledning, som kommunen selv giver eleven.

"Det er imidlertid en betingelse, at omfanget og tilrettelæggelsen af vejledningen er afstemt individuelt efter elevens behov, ligesom det er tilfældet for elevens øvrige STU-forløb", skriver Ellen Trane Nørby.

Vejledning kan være et vigtigt element i et vellykket forløb

Baggrunden for ministerens svar er, at vejledning kan være et vigtigt element i et vellykket STU-forløb.

Det fremgår ganske vist ikke udtrykkeligt af STU-loven, men forudsætningen fremgår både af bemærkningerne til det oprindelige lovforslag fra 2007 og til ændringslovforslaget fra 2013, forklarer Ellen Trane Nørby.

"Dermed vil det ikke være i overensstemmelse med STU-loven, hvis en kommunalbestyrelse beslutter generelt at anvende 40 timer af alle STU-forløb på studievejledning uanset behovet hos den enkelte elev", konstaterer hun.

Kommunerne får indskærpet loven

Karina Adsbøl har også spurgt ministeren, om hun kender til kommuner, som bruger 40 timer af alle STU-forløb på studievejledning. Det gør Ellen Trane Nørby ikke.

"Ministeriet er ikke bekendt med, at der i kommunerne skulle være en praksis med studievejledning i strid med STU-loven", svarer hun.

Ikke desto mindre har Ellen Trane Nørby besluttet, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skal understrege over for kommunerne, at det ikke er lovligt at bruge 40 timer af alle STU-forløb på studievejledning.

Dermed svarer Ellen Trane Nørby også på Karina Adsbøls spørgsmål om, "hvilke initiativer ministeren vil tage for at dæmme op for denne praksis?"

Du kan læse ministerens svar på Karina Adsbøls to spørgsmål via disse link:

 

Læs mere

Ellen Trane Nørbys første svar

Ellen Trane Nørbys andet svar