Isabell har ret godt styr på tysk, selv om hun kun går i 2. klasse.

Når man allerede kan synge på tysk i børnehaveklassen

I Tønder har eleverne allerede tysk i børnehaveklassen. På Toftlund Skole er børnehaveklasse, 1. og 2. klasse i en stor gruppe, som leger og synger på tysk. Og at lærerne taler tysk til dem er ikke mere underligt end alt det andet nye, de lærer i skolen.

Publiceret

Tidlig tysk i Tønder

Tønder Kommune indførte august 2015 tidlig tysk. Timerne ertaget fra den understøttende undervisning. I børnehaveklassen, 1.og 2. klasse undervises tematisk 30 timer om året. På 3. og 4.klasse har eleverne én lektion om ugen, og i 5. og 6. klasse fåreleverne én ekstra lektion om ugen udover det vejledende timetal. 

Lærer Annie Tonnesen og pædagog Lars Christiansen har sammen med en børnehaveklasseleder 40 børn blandet fra børnehaveklasse, 1. og 2. klasse - lige nu i tysk.
Noget af tiden deler de børnene op efter alder, og så kan Annie Tonnesen lave lidt sværere opgaver med de store. "De kender jo bogstaverne og kan arbejde i øvehæfter", fortæller hun.
Der er stor ivrighed blandt børnene, når der skal svares i tysk. Det er en leg og en konkurrence.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

40 indskolingselever sidder på et blåt tæppe midt på gulvet. Hvem der skal sidde hvor og ved siden af hvem skaber større forvirring, end at deres lærer Annie Tonnesen og pædagogen Lars Christiansen taler tysk til dem. De lytter og fanger det meste og følger de to voksne med stor interesse, for de ved, at det som regel betyder noget legende og sjovt.

"Welche Deutchen Lieder kännen Sie?", spørger Annie Tonnesen. En foreslår en engelsk sang, men en anden kommer i tanke om den med kjolerne. Og med en video på wideboardet synger børnene i kor 'Grün sind alle meine Kleider".

Børnene er blandet fra børnehaveklasse, 1. og 2. klasse, fordi skolen siden sommerferien har opløst klasserne i indskolingen og kører med tre baser på 40 elever samtidig med rullende skolestart. Og oveni har de indført tysk fra børnene starter i skolen. Og her er der ikke nogen snak om kasserollebøjninger og remser.

Lærer-til-Lærer: "Auf die Plätze fertig los" - Inspirerende temadag i Tønder

Annie Tonnesen peger på en række farvede tal på tavlen: "Welche Farbe hat die Vier?"

Næsten samtlige hænde ryger i vejret, og flere må rejse sig for at kunne strække sig længere end de andre. "Ihr seid tüchtig". Børnene er varmet op og klar til at se Sesamstrasse. Her stopper Lars Christiansen ind i mellem filmen, for at forklare dem lidt om, hvad der sker - på tysk. Og så snart den er slut råber de - "Må vi se den igen?".

En mere naturlig tilgang til tysk

Annie Tonnesen er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er en god ide at begynde med tysk allerede i de små klasser.

"Det bliver en leg på en helt anden måde, end da jeg for mange år siden underviste i tysk, hvor vi startede i 7. eller 8. klasse. Her får de gang i at sige nogle sætninger på en sjov måde. De når aldrig at få afstand til sproget og tænke, at det er svært".

Hun har ikke en forventning om, at de nødvendigvis vil være meget foran andre børn, når de når 5. klasse. Men de vil have en anden naturlighed omkring sproget.

5.-klasser vil gerne have mere tysk

Lars og Annie deler børnene op, så børnehaveklassebørnene og 1. klassebørnene bliver på det blå tæppe og leger talsalat med tyske tal og får instrukser på tysk i stil med, at alle 3'ere skal lægge sig ned eller hoppe eller danse.  

2. klasserne går med Annie ind i et klasselokale, hvor de finder øve-ark med små lette talopgaver på tysk.

"Vi har forsøgt at sparre med de andre lærere, når vi har været på kurser i kommunen for at finde og bytte materialer. Der er jo ikke rigtigt noget til deres alder, så vi må bruge tyske materialer og laver en del selv", fortæller Annie.

En af opgaverne kræver, at de arbejder med centicubes, og det får Isabell til at brilliere med sin tyskviden.

"Se, jeg har lavet det tyske flag", siger hun glædesstrålende og overrækker Annie den lille trefarvede klods.

Læs i næste nummer af Folkeskolen reportage fra tidlig tysk i Aabenraa og interview med lærerne, der har arbejdet med nye fælles mål for tysk i 3. klasse.